DPB plánuje nákup 40 až 50 autobusov, pribudnú aj električky

Dopravný podnik Bratislava (DPB) plánuje nákup 40 až 50 nových autobusov. V najbližších mesiacoch preto vyhlási súťaž. Podnik chce zaobstarať aj ďalšie nové električky, kedy a v akom počte, zatiaľ nie je známe. Pre TASR to povedal generálny riaditeľ DPB Milan Urban.

13.08.2018 11:53 , aktualizované: 12:43
SR Bratislava doprava 2. etapa električka trať... Foto: ,
Električky pri konečnej zastávke Jungmannova v bratislavskej Petržalke.
debata (4)

„Z hľadiska udržateľnosti máme povinnosť, aby sme organizovali verejné obstarávanie na nákup 40 až 50 autobusov. Uvažujeme hlavne o kĺbových,“ spresnil šéf DPB. Podstatná časť nákupov nových vozidiel MHD v minulosti bola podľa jeho slov vykonaná s príspevkom európskeho financovania. „My pozorne sledujeme dostupnosť európskych štrukturálnych investičných fondov na takéto možnosti nákupu. Keď takáto možnosť nákupu bude, čo závisí od vyhlásenia konkrétnej výzvy v konkrétnom operačnom programe, tak DPB na každú takúto výzvu bude reagovať,“ podotkol Urban.

Avizuje tiež záujem pokračovať aj v nákupe nových električiek. Nespresnil však zatiaľ ich počet ani čas, kedy chce podnik vyhlásiť súťaž. „Túto otázku považujem zatiaľ za predčasnú,“ uviedol. Zároveň deklaroval, že o tomto zámere hlavné mesto vie, keďže je zahrnutý do investičných plánov spoločnosti.

Vozový park DPB prešiel za posledné roky rozsiahlou modernizáciou. Z fondov EÚ sa napríklad nakúpilo 120 nových trolejbusov, 60 električiek či 100 autobusov. Do vozového parku pribudlo nedávno ďalších 90 nových autobusov a podnik nakúpil aj 18 elektrobusov.

DPB denne vypravuje do bratislavských ulíc v riadnom prevádzkovom režime zhruba 595 vozidiel. Vozový park podniku prešiel za posledné roky rozsiahlou modernizáciou. Z fondov EÚ sa napríklad nakúpilo 120 nových trolejbusov, 60 električiek a 18 elektrobusov. Do flotily autobusov pribudlo za posledné roky celkovo 190 nových vozidiel.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #Dopravný podnik Bratislava #DPB