V bratislavskej ZOO predstavili mláďa ohrozeného leoparda cejlónskeho, zatiaľ nemá meno

V bratislavskej ZOO predstavili mláďa ohrozeného leoparda cejlónskeho. Veterinárnu prehliadku absolvovalo mesiac po narodení (13.7). O mene leoparda rozhodne verejnosť, bude sa o ňom hlasovať.

13.08.2018 14:49
ZOO: Veterinárna prehliadka leoparda cejlónskeho Foto: ,
Novonarodený leopard cejlónsky (lat. Panthera pardus kotiya) počas veterinárnej prehliadky. Narodil sa 13. júla v pavilóne šeliem v bratislavskej ZOO. Vo voľnej prírode sa vyskytuje len na ostrove Srí Lanka a patrí medzi najmenšie veľké mačkovité šelmy.
debata (4)

„Ide o ohrozený druh. Na svete je už len zopár týchto divých šeliem. Toto mláďa je samička. Patrí medzi najmenšie mačkovité šelmy. Je to aj najmenší z leopardov tohto druhu. Pred pár desiatkami rokov ich bolo dokopy v zajatí aj vo voľnej prírode na Srí Lanke do sto kusov,“ uviedla riaditeľka ZOO Miloslava Šavelová.

Vo videu hovoria zoológ a vedúci pavilónu šeliem Anton Freivolt a veterinár Andrej Barta.

Mláďa sa narodilo chovnému páru – samici Nimali a samcovi Wanjovi. „Matka Nimali sa narodila v bratislavskej ZOO v roku 2011. Otec Wanja sa narodil v ZOO v Holandsku v roku 2004 a k nám do ZOO prišiel v roku 2010 ako náhradný chovný samec,“ spresnila riaditeľka.

Mláďa budú môcť návštevníci vidieť najskôr o týždeň, už teraz však majú možnosť sledovať priamy prenos z vnútorného chovného zariadenia na monitore pri vstupe do pavilónu.

Movonarodený leopard cejlónsky počas prvej...
Novonarodený leopard cejlónsky (lat. Panthera...
+5Na snímke novonarodený leopard cejlónsky počas...

O tom, kam bude leopardie mláďa premiestnené, rozhodne podľa Šavelovej koordinátor chovu. Natrvalo v Bratislave však neostane. „Nakoľko má výborný genetický základ, predpokladám, že pôjde opäť do chovu. Takto bude možné rozšíriť počty zdravých jedincov,“ priblížila s tým, že ak to bude možné, opäť by tieto šelmy vypustili do prírody.

Leopard cejlónsky sa vyskytuje len na ostrove Srí Lanka a patrí medzi najmenšie mačkovité šelmy. Priemerná dĺžka gravidity je 96 dní. Zvyčajne sa rodia dve až tri mláďatá s priemernou pôrodnou hmotnosťou 500 gramov. Vo veku štyroch až šiestich týždňov začínajú opúšťať brloh. S matkou zostávajú jeden až dva roky. V súčasnej dobe sú vo voľnej prírode ohrozené najmä lovom, ale i úbytkom životného priestoru a tým ubúdaním koristi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ZOO Bratislava #leopard cejlónsky