Senecké jazerá okupovali hluční Íri

Senecké jazerá, tak ako každý rok, obsadili na niekoľko dní írski turisti. Rozdiel oproti iným rokom bol v ich počte, do seneckého kempu ich mohlo prísť približne päťsto. Ďalší návštevníci kempu aj obyvatelia mesta sa sťažovali na ich správanie. Odchodu írskych dovolenkárov dnes asistovala polícia.

16.08.2018 15:54
Senec, camp, írsky dovolenkár Foto: ,
Po írskych karavanistoch ostalo v seneckom kempingu veľa smetia.
debata (9)

Primátor mesta Senec Karol Kvál potvrdil, že tento rok je počet írskych turistov podstatne vyšší, ako po iné roky. „Dá sa povedať, že sem chodia každoročne, ale v takomto vysokom počte tu boli naposledy v roku 2012 alebo 2013. Po iné roky sem chodí päť, šesť, do desať áut, ale s tým nemáme problémy, to si vieme ustrážiť. Tento rok prišli v počte 130 alebo 140 karavanov, keď sú v každom nejakí traja, štyria ľudia, tak ich tu môže byť aj s deťmi päťsto až šesťsto,“ povedal primátor. Dodal, že Íri šarvátky alebo bitky nevyvolávajú, ale problémy s nimi sú.

„Robia hluk, svojím správaním obťažujú iných dovolenkárov a v niektorých prípadoch tu zohráva rolu aj alkohol,“ spresnil primátor s tým, že na meste sa boli sťažovať na hlučné a neprimerané správanie írskych turistov dvaja ľudia. Mesto situáciu riešilo. Zvolalo si na Mestský úrad mestskú aj štátnu políciu a riaditeľa správy cestovného ruchu. Správa cestovného ruchu povolala na Senecké jazerá viac esbéeskárov, ktorí hliadkovali cez deň aj v noci. Hliadky posilnila mestská aj štátna polícia.

Slovák Michal (32), ktorý pracuje v Írsku už viac ako dva roky, posudzuje správanie írskych turistov s väčšou toleranciou a upozorňuje, že aj Slováci by si mohli nastaviť kritické zrkadlo.

„Prečo chodia Íri na Slovensko? To je jednoduché, je to tu pre nich lacné. Treba povedať, že nejde o nejakých vagabundov, sú to ľudia, ktorí v Írsku väčšinou pracujú na dobrých pozíciách, nemajú problém s peniazmi, často podnikajú. V lete si potom doprajú dlhý oddych, niekedy aj na dva mesiace, zoberú sa viacerí chlapi, vezmú karavany, rodiny, deti a idú po Európe. Nezastavujú len na Slovensku, ale aj v iných krajinách, obľúbili si napríklad Maďarsko, Rakúsko, Slovensko je taká medzizastávka. Nie je to pre nich klasická dovolenka spojená s kultúrou, skôr chcú úplne vypnúť, pri vode, pive. A že si zvyknú vypiť a potom sú hluční? To bývajú aj Slováci v zahraničí, nie je to nič neobvyklé,“ hovorí Michal.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Ír #Senecké jazerá