Osemročný András z Kráľovského Chlmca nastupuje na gymnázium

Disponuje darom, ktorý sa len tak nevidí. András István Bánhegyi z Kráľovského Chlmca má osem rokov a už dávno prerástol deti svojho veku. Nadaním, šikovnosťou i výsledkami v škole. Od septembra bude gymnazistom. Ako trojročnému mu namerali IQ 146. Je aj fantastickým spevákom a maliarom. Naposledy vystavoval svoje obrazy na Bratislavskom hrade.

21.08.2018 15:00
András István Bánhegyi, talentovaqné dieťa Foto: ,
Ocsike, ako ho volajú kamaráti, trávi veľa času s maliarskym štetcom v ruke.
debata (8)

Synovu výnimočnosť si otec András a mama Annamária uvedomili, keď mal asi dva roky. „Pri kŕmení mu manželka kreslila rôzne obrázky. Chlapec vzal do ruky ceruzku a nakreslil také isté. Ako cez kopirák. Tak mu začala písať tlačené písmená a on ich písal tiež. Už ako dvojročný začal spájať písmená do slov, ktoré vedel aj čítať. Podobne to bolo s číslicami. Veľmi skoro vedel počítať. Hneď sa naučil písať nielen tlačenými, ale písanými písmenami,“ hovorí chlapcov otec.

Rodičia pochopili, že syna nemôžu nechať len tak. Otec, primár detského oddelenia v nemocnici v Kráľovskom Chlmci a mama, ktorá vedie rodinnú pizzériu, si chceli vypočuť názory odborníkov z oblasti detskej psychológie či psychiatrie. Dozvedeli sa, že ich syn je veľmi nadaný – má IQ 146 a vývojom predbehol svojich rovesníkov o niekoľko rokov. Už ako trojročnému mu rodičia kúpili notebook, pretože mal záujem o internet. Najmä v súvislosti s maľovaním, ktoré ho nesmierne bavilo a baví. Sám si vo veľmi mladom veku stiahol program zameraný na techniku maľovania a zdokonaľoval sa podľa neho.

„Pri rozhovoroch s odborníkmi sme usúdili, že by mal do základnej školy nastúpiť skôr. Odborníci nám odporučili, aby prvý ročník preskočil a nastúpil zatiaľ diaľkovo hneď do druhého ročníka. To mal iba štyri roky. Keďže dovtedy nevedel po slovensky a študovať mal na slovenskej škole, zvládol slovenčinu za tri mesiace. Tretí, štvrtý a piaty ročník už chodil do školy na denné vyučovanie. Piaty ročník skončil ako osemročný teraz v júni,“ prezradil hrdý otec.

Keďže vedomostný vývoj chlapca pokračuje rýchlym tempom, od septembra sa bude vzdelávať na osemročnom gymnáziu v Kráľovskom Chlmci. Prijímačky robil so staršími budúcimi spolužiakmi a vyplnené testy odovzdal ako prvý – s najlepšími výsledkami. Zo 150 možných bodov získal plný počet. S rodičmi už teraz uvažujú o vysokej škole, malý András, ktorého volajú kamaráti Ocsike, sníva o práci detského lekára.

Ocsike je nielen talentovaný žiak, ale aj všestranný umelec. Pekne spieva, hrá na klavíri, nádherne maľuje, vyhráva súťaže. „Okrem toho rád plávam, korčuľujem, hrám basketbal, vybíjanú i ďalšie loptové hry,“ priznáva sa chlapec. Hru na klavíri, spev a maľovanie rozvíja v základnej umeleckej škole. Najmä jeho obrazy sú výnimočné. Talent si všimol a podporil profesor Ľuboslav Moza, predseda občianskeho združenia Artem, ktoré podporuje rozvoj a propagáciu slovenského výtvarného umenia a kultúry doma a v zahraničí.

„Bol u nás v meste. Zastavil sa v pizzerii a všimol si, že András maľuje. Jeho obrázok pána Mozu ihneď zaujal. Požiadal nás, aby ešte namaľoval nejaké obrazy a aby sme mu ich priniesli ukázať do Bratislavy. Urobili sme to, on bol z malieb Andrása nadšený a povedal, že je to jeden z najväčších talentov za posledné roky,“ vysvetľuje otec malého génia.

Podľa Mozu je András výnimočný výtvarný zjav dnešnej Európy. V obrazoch sa pozerá na svet s jemu vlastným čistým nadšením. Tvorba odráža súčasnosť a obohacuje ju o kreativitu mladosti a radosti. Mladý umelec s pomocou Ľuboslava Mozu vystavoval v Prahe či na Bratislavskom hrade. Jeho obrazy už videli na výstavách aj v Kráľovskom Chlmci, Košiciach, vo Veľkých Kapušanoch či v maďarskom Miškovci.

„Rád kreslím zvieratá, figúrky pokémonov, farebnosť vtákov, pálivé lúče slnka v oblakoch, lúky plné kvetov či nežné princezné, z ktorých sála láska mojej mamy,“ hovorí Ocsike, a človeku sa nechce veriť, že sa rozpráva s osemročným dieťaťom.

Kým deti v jeho veku potrebujú na prípravu do školy pomoc rodiča, Ocsike sa doma učiť nepotrebuje. Stačí mu pozorne počúvať v škole. Napriek tomu rodičia jeho vzdelávanie nezanedbávajú a posúvajú ho vpred formou hravej výchovy a výučby. Ako každé dieťa v jeho veku potrebuje dostávať lásku a cítiť prítomnosť maminy i ocka.

„Stretli sme sa už s názormi, že András je ukrátený o detstvo. My ho však do ničoho nenútime, ale nechceme ho ani brzdiť. Všetko, čomu sa venuje, robí rád. Pritom je aj veľmi dobré a poslušné dieťa. Lásku, ktorú mu dávame, nám vracia stonásobne. My mu chceme postupne ukazovať svet, v ktorom sa raz bude musieť postaviť na vlastné nohy. Som presvedčený, že ak sa pri vzdelaní bude napĺňať umením, bude dobrý človek. A o tom to všetko je,“ dodal otec výnimočného dieťaťa z Kráľovského Chlmca.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #IQ #András István Bánhegyi