Podchod na Trnavskom mýte chytil druhý dych. Podobá sa na vizualizácie?

Svetlá reflektorov, saxofón v pozadí, hlúčik novinárov a húf komunálnych politikov, ktorí si nenechali ujsť príležitosť ukázať sa pred kamerami. Na Trnavskom mýte prestrihnutím červenej pásky slávnostne otvorili zrekonštruovaný podchod.

27.08.2018 12:24 , aktualizované: 13:15
Bratislava Trnavské mýto podchod Foto: ,
Oficiálne otvorenie podchodu na Trnavskom mýte po jeho rekonštrukcii.
debata (27)

Rokmi ošarpaný a zanedbaný priestor už iba zďaleka pripomínal slávu a modernosť, ktorou dýchal pri otvorení v 1975 (video z otvorenia spred 43 rokov nižšie). Uplynulé roky ho charakterizovala skôr špina, počmárané steny, lepkavá podlaha a zápach. A samozrejme, vždy, keď sa to najmenej hodilo, vypnutý eskalátor.

To všetko je dnes už minulosťou. Po necelom roku môžu Bratislavčania aj návštevníci mesta využívať plne funkčný a moderný podchod.

Prvý dojem je dobrý. Do očí udrie osvetlenie, ktoré dalo zbohom tmavým kútom. Pribudli obchody a služby. V podchode nájdete potraviny, drogériu, pekáreň, kaviareň a ďalšie občerstvenie. Pribudli lekáreň, kvetinárstvo, predaj tlače, papiernictvo, nechtové štúdio a využiť môžete aj služby obuvníctva a krajčírstva. K dispozícii sú za poplatok aj verejné toalety.

Podchod na Trnavskom mýte počas jeho...
Oficiálne otvorenie podchodu na Trnavskom mýte...
+17Sprava: Starosta mestskej časti Bratislava-Nové...

„Som ohúrená. Nevedela som o tom, že dnes otvárajú a nemôžem sa ani pohnúť z miesta. Mala som ísť k lekárovi tuto na Šancovú a vyzerá to tak, že to odložím. Ešte som to totiž celé nepozrela. Najlepšie je, že je tu čisto, živo, nie sú prázdne steny a je tu dostatok svetla,“ opísala svoje dojmy Bratislavčanka, pani Grígelová. Napriek dôchodkovému veku jej kolená dobre slúžia a do podchodu zišla po schodoch.

Výťah využila Veronika Garadyová s deťmi. Jedno v kočíku druhé na vozíčku. „Môj partner tu pracoval počas rekonštrukcie, tak sme sa prišli pozrieť, či je šikovný,“ povedala mladá žena s tým, že dostať sa predtým s deťmi dole a hore také jednoduché nebolo.

Teraz v podchode pribudli nové výťahy a vymenili sa eskalátory. Renováciou prešli aj vstupy do podchodu a úprava sa čiastočne dotkla aj električkových zastávok. Priestor 24 hodín denne chráni kamerový systém a bezpečnostná služba. Na revitalizácii sa podieľalo hlavné mesto a spoločnosť Immocap Group.

„Po dlhoročnom chátraní podchodu, ktorý bol hanbou Bratislavy, dnes stojíme v modernom krásnom podchode, na ktorý môžeme byť hrdí. Rekonštrukcia podchodu je prvým krokom k vytvoreniu nového dopravného a spoločenského uzla Bratislavy, ktorým sa stane lokalita Trnavského mýta. Tento priestor je veľkou výzvou nielen pre investorov, ale aj pre nové dopravné riešenia v oblasti koľajovej dopravy,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Rekonštrukcia podchodu stála 4,1 milióna eur. Bratislavčania prispeli sumou 1,6 milióna a developer investoval dva a pol milióna eur. Spoločnosť Immocap Group dostala podchod do nájmu na pätnásť rokov za symbolické jedno euro s možnosťou opcie na ďalších päť rokov.

+4

„Za menej ako rok sme vytvorili verejný priestor hodný 21. storočia, v projekte, ktorý považujem za príklad konštruktívnej spolupráce mesta a súkromného investora. Ľudia tak môžu podchodom konečne prechádzať bezpečne a využívať širokú ponuku služieb. K Trnavskému mýtu cítime prirodzenú zodpovednosť, keďže neďaleký Central bol našim projektom,“ povedal predseda predstavenstva spoločnosti Immocap Group Peter Lukeš. Developer je aj spolumajiteľom Domu odborov Istropolis.

Konečne podchod hodný 21. storočia

Urbanista Adrian Gubčo z projektu Bratislava YIMBY vníma rekonštrukciu pozitívne. „Podchod bol rozhodne v zanedbanom stave a prešiel výraznou zmenou k lepšiemu. Pozitívne sú aj nové prevádzky a zariadenia. Ale hovoriť o podchode ako o verejnom priestore je teraz trochu problematické, keďže je to už súkromný priestor. Je totiž v prenájme na pätnásť rokov súkromnej spoločnosti,“ povedal Gubčo.

Podchod podľa jeho slov konečne vyzerá tak, ako by mal normálny podchod v európskom hlavnom meste vyzerať. Upozornil však, že trend je celkom iný. „V tých najmodernejších mestách v Európe, v Kodani, Amsterdame sa pristupuje k riešeniam, ktoré sa snažia odstraňovať bariéry v pohybe peších a cyklistov. To znamená, že sa tam nerealizujú žiadne podchody ani nadchody. Tu sa išlo presne opačne,“ povedal odborník.

Situácia na Trnavskom mýte. Plot, ktorý má...
Zľava: Obchodný riaditeľ spoločnosti Immocap...
+22Na snímke aktuálny stav rekonštrukcie podchodu...

Rekonštrukcia podchodu bola rozdelená do viacerých etáp, počas ktorých bol celú dobu prístupný. Nevyhli sa jej však lapsusy v podobe pre peších nezmyselne dlhých obchádzok po povrchu až po zapojenie polície, ktorá dozerala na bezpečnosť chodcov. Tí totiž prebiehaním cez frekventovanú cestu riskujúc vlastné životy dali magistrátu najavo, že s jeho obchádzkou nie je všetko v poriadku. No a dodnes na krajnom električkovom nástupišti v smere do mesta tróni plot, ktorý im v tom mal zabrániť, no mnohým pripomenul časy minulé.

Revitalizácia povrchu, rozumej asfaltovanie

Revitalizácie sa dočkal aj povrch Trnavského mýta. Pribudla zeleň vo forme trvalkových záhonov a stromov. Hlavné mesto opravilo chodníky a povrchy, vybudovalo bezbariérové prístupy k električkovým nástupištiam, opravilo prístrešky. Zmizli aj stánky a časť vizuálneho smogu. Magistrát investoval 450-tisíc eur.

Primátor hovorí o dočasnom riešení. Odborník Adrian Gubčo o látaní, ktoré priestor nerieši komplexne. Upozornil, že asfalt je možno vhodnejší ako lacné provizórne riešenie, ale pre daný priestor absolútne nevhodné. Vhodná by podľa jeho slov bola dlažba. Mesto však nemá žiaden manuál tvorby verejných priestranstiev, to znamená, že nemá určené, aká dlažba by tu mala byť.

zväčšiť
Mapka prevadzok v podchode na TM

„Zrejme sa opäť bude čakať na súkromného investora, hoci primátor aj vedenie mestskej časti Nové Mesto deklarujú, že sa má nejakým spôsobom riešiť Tržnica. Otázne je či sú schopní urobiť to v rámci vlastných kapacít alebo aj tu oslovia súkromného investora, aby im pomohol. Ďalšia vec je, čo bude s projektom okolo Istropolisu. Predpokladám, že bude tým, ktorý by mohol zásadnejšie ovplyvniť, ako bude priestor Trnavského mýta vyzerať. Opäť však nejde o nič v réžii verejného sektora. Bude to súkromný projekt a tak bude aj nastavený,“ upozornil urbanista Adrian Gubčo.

Ako dodal, dočasné riešenie môže znamenať aj niekoľko rokov. A kým sa Trnavské mýto zmení na špičkový verejný priestor hodný 21. storočia, potrvá to ešte veľmi veľmi dlho.

Pozrite sa, ako vyzeralo otvorenie podchodu v roku 1975

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ivo Nesrovnal #Trnavské mýto