Kaplnku v Považskej Bystrici po požiari obnovia. Vyčíňa v meste podpaľač?

Vedenie mesta Považská Bystrica sa dohodlo s pamiatkármi z Trenčína a správcom farnosti Rozkvet o obnove Kaplnky svätej Heleny, ktorú poškodil požiar. Medzi ľuďmi v meste sa čoraz častejšie skloňuje aj v súvislosti s týmto požiarom slovo podpaľač.

30.08.2018 16:31
Kaplnka svätej Heleny Foto: ,
Kaplnka svätej Heleny v Považskej Bystrici po požiari.
debata (1)

Úmyselne podpálená nebola totiž iba kaplnka, ale za posledných pár dní horelo v Považskej Bystrici a okolí až na piatich rôznych miestach.

Mesto sa postará o zvon

„Keďže máme veľmi nemilú a nepríjemnú udalosť, zhorela Kaplnka svätej Heleny, mesto chce prikročiť k čo najrýchlejšej rekonštrukcii. Dohodli sme sa na prvých krokoch akým spôsobom budeme realizovať obnovu tak, aby sme ešte do konca tohto roka, do prvého snehu, dokázali dostať kaplnku pod krov, aby nedošlo k ďalším vážnym škodám,“ povedal primátor mesta Karol Janas.

Kaplnka nie je mestským majetkom, ale mesto sa chce na jej obnove podieľať. Chce prizvať projektanta, ktorý navrhne kompletnú obnovu a na mestskom úrade sa bude každý pondelok stretávať pracovná skupina a pravidelne bude kontrolovať práce. „Mesto sa tiež zaviazalo, že do obnovenej kaplnky svätej Heleny dá zvon a aj prostredníctvom akciovej spoločnosti Mestské lesy dokážeme zabezpečiť kompletne drevo na krov a na všetky práce spojené s drevom tak, aby sa mohlo začať čím skôr,“ doplnil primátor. „Základný predpoklad je, že ak všetko pôjde dobre a nebudú závažnejšie problémy, niekde na prelome októbra a novembra by kaplnka mohla byť pod strechou tak, aby ju nepoškodilo zimné počasie,“ uzavrel primátor. Zvon chce mesto kúpiť ako mestský majetok a prenajímať ho farnosti.

Omše vonku

Správca farnosti Wieslav Krzyszycha vraví, že na to, aký oheň kaplnku zachvátil, zrejme zaúradoval zázrak, pretože historický kostolík vôbec nie je v zlom stave. „Je zhorená celá strecha. Teraz sme mali omše vonku, aj keď pršalo, tak to bude také iné a posviacku nového kostola budeme mať až 14. októbra, tak teraz nemáme ani kaplnku, ani kostol, tak sme na lúke. Ale ľudia veľmi prejavili spolupatričnosť a aj napriek tomu prišli, nehľadali iné kostoly, ale prišli práve tam, na to miesto a chceli prežívať svätú omšu pri kaplnke svätej Heleny,“ povedal správca farnosti.

Nenávratné škody nie sú

Mestský pamiatkový úrad v Trenčíne je tiež za obnovu kaplnky. „Vyjadrujeme veľkú podporu pátrovi Wieslavovi pri obnove strechy a celých častí pamiatky. Prvé stretnutie sme mali už vo štvrtok, kde sme zdokumentovali rozsah poškodenia. Okrem hmoty, kaplnky ako takej, sme zdokumentovali aj mobiliár, ktorý je zachovaný len v torzálnom stave a dočasne bol premiestnený do objektu novej farnosti. My budeme vyvíjať čo najväčšiu ústretovosť pri vypracovaní podkladov, rozhodnutí, vyjadrení sa či už k projektovej dokumentácii, alebo samotnej kritine, aj výmaľbe interiéru,“ povedala odborná radkyňa Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne Mária Ruzôňová. Oheň podľa nej zničil krytinu a krov, ktoré však neboli pôvodné, zachránil sa však interiér ako taký, iba múry sú nasiaknuté vodou.

„Nenávratné škody tam z pohľadu Krajského pamiatkového úradu neboli,“ uzavrela M. Ružôňová. Podľa nej bol v kostolíku kultúrnou pamiatkou hlavný oltár svätej Heleny, bočný oltár a kazateľnica. Tento barokový mobiliár bol však zničený ešte v sedemdesiatych rokoch minulého storočia a zachovali sa z neho štyri sochy a svätá trojica. Tie sa zachránili a dnes sa uvažuje aj nad ich zreštaurovaním.

Hovorí sa o podpaľačovi

Kostolík sa stal terčom podpaľača. Kaplnku postavili ešte v roku 1728, dlhé roky slúžila iba ako pútne miesto. Za socializmu však bola úplne zničená a obnovy sa dočkala v roku 1990. Od tohto času sa v nej slúžili omše denne.

Dnes v blízkosti kaplnky stavia cirkev nový chrám, ktorý však zatiaľ nie je dokončený. V Považskej Bystrici sa v súvislosti s podpálením kaplnky uvažuje nad tým, že ide len o jeden z útokov zatiaľ neznámeho podpaľača, za posledné dni totiž horelo v meste niekoľko objektov, aj keď s výnimkou kaplnky šlo vždy o menšie požiare. V oblasti Čierne Háje niekto podpálil uskladnené drevo, vo Sverepci zhorelo drevo naukladané pri ceste, nasledovala kaplnka a ďalšie drevo na Cingelovom laze. Počas uplynulého víkendu sa opäť rozhorel menší ohneň na sídlisku Rozkvet.

Popri požiari kaplnky sa hovorí aj o ďalších dvoch, ktoré sú staršieho dáta. V meste zhorela v apríli veľká budova bývalej školy, pri výstavbe ktorej bol použitý azbest. Mesto ani v tomto prípade nebolo majiteľom budovy, pozemok tiež patril cirkvi. V auguste 2016 však zhorel prvý cirkevný majetok, kostol v Hornej Marikovej, ktorý rovnako, ako v ostatných prípadoch, niekto podpálil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #podpaľačstvo #kaplnka