V Nitrianskom okrese zaplavuje voda pivnice, záhrady i cesty

Po nočných búrkach a výdatných víkendových dažďoch museli vo viacerých obciach Nitrianskeho okresu zasahovať dobrovoľní i profesionálni hasiči. Voda zaplavovala záhrady i pivnice rodinných domov, z viacerých úsekov ciest bolo nutné odstraňovať naplavené bahno.

03.09.2018 14:09
debata

Hasiči z Nitry a z Topoľčian práve zasahujú v obci Lukáčovce, kde hrozí pretrhnutie hrádze na rybníku. Pred chvíľou tam odišlo vysokokapacitné čerpadlo, ktoré bude pomáhať pri prečerpávaní vody do neďalekého potoka, uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Michal Varga.

Podľa slov Márie Lyžičiarovej z oddelenia civilnej ochrany a krízového plánovania Okresného úradu v Nitre je situácia kritická aj v Alekšinciach, Nových Sadoch a ďalších obciach Nitrianskeho okresu. Väčšinou ide o vodu v pivniciach a záhradách. Momentálne situáciu monitorujeme a sme pripravení v prípade potreby zasiahnuť a pomôcť, uviedla.

Vyliatím hrozil aj potok v obci Mojmírovce, ktorého hladina sa ustálila až v priebehu pondelkového dopoludnia. Momentálne už voda dokonca klesla o 20 až 30 centimetrov, takže v tejto chvíli bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí. Ak ale budú pokračovať intenzívne zrážky, budeme mať problém. Naplnené vrecia s pieskom preto nechávame na mieste a rozdávame ich aj ľuďom, ktorí sa chcú na prípadné vyliatie potoka pripraviť, uviedol starosta Mojmíroviec Martin Palka.

Podľa Vargu je momentálne v teréne niekoľko desiatok hasičov, ktorí pomáhajú pri odčerpávaní vody alebo odstraňovaní bahna z ciest. Najhoršie je na tom okrese Nitra, kde chodíme z výjazdu na výjazd. V priebehu noci z 2. na 3. septembra bolo 38 hasičov na desiatich zásahoch so 14 kusmi techniky. V okrese Komárno sme mali dva výjazdy a v okrese Topoľčany jeden. Dobrovoľní hasiči zasahovali v obciach Okoličná na Ostrove, Rumanová, Rastislavice, Malé Zálužie, Kuzmice a Ivanka pri Nitre, dodal Varga.

debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #zrážky #dažde