Na Devínskej ceste došlo opäť k zosuvu skál a zeminy

V blízkosti Vodárenskej záhrady v Bratislave došlo v pondelok k zosuvu skál, zeminy a náletových drevín z brala na Devínskej ceste. V dôsledku zosuvu bol zablokovaný jeden jazdný pruh. Informoval o tom Magistrát hlavného mesta SR.

03.09.2018 20:27
devinska cesta, zosuv pody, Foto: ,
Svah nad Devínskou cestou sa zosunul začiatkom septembra 2014 po intenzívnych dažďoch. Archívna snímka.
debata

„Hlavné mesto ihneď zabezpečilo odvoz skál, zeminy a polámaných konárov z vozovky,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. "Komunikácia je označená dopravným značením, je tu znížená rýchlosť na 30 km, doprava je zúžená do jedného jazdného pruhu a riadená mestskými policajtmi,“ priblížila.

Skalné zrútenie spôsobili prívalové dažde, ktoré uvoľnili skalné bloky. Vzhľadom na pretrvávajúce daždivé počasie hrozí naďalej nebezpečie uvoľnenia skalných blokov a ich zosuvu na vozovku. Mesto sa preto chystá na obhliadku kritických úsekov s tým, že kritický úsek očistí od náletových drevín, v spolupráci s Krajským dopravným inšpektorátom zaistí zúženie dopravy do jedného jazdného pruhu a riadenie premávky svetelnou signalizáciou. “Do konca týždňa zvolávame krízový štáb,“ dodala Onufer.

Devínska cesta je neslávne známa zosuvmi zo svahu nad komunikáciou. V roku 2014 sa tam napríklad zosunuli zemina a blato, v roku 2017 zasa zo svahu spadli veľké kusy skál.

Magistrát pripravuje rozsiahlu rekonštrukciu komunikácie. Mala by sa začať v apríli 2019 a trvať do decembra 2020. Takýto termín predpokladá zámer hlavného mesta, ktorý je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Počíta sa v ňom s rekonštrukciou i stabilizáciou komunikácie, sanáciou skalného masívu a aj s vybudovaním cyklotrasy. Náklady na revitalizáciu odhadujú na vyše deväť miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #zosuv #Devínska cesta