Masky z Lišova ukazujú svet rituálov

Vzbudzujú zvedavosť, no aj strach. Masky už tisícročia používajú ľudia na rituálne účely. Niektoré na zastrašovanie, iné na vyvolávanie zlých duchov, ďalšie privolávajú lepšiu úrodu. Celú plejádu masiek majú v malej hontianskej dedinke Lišov v okrese Krupina. Podobnú galériu, ktorú si môže pozrieť verejnosť, nájdeme na našom kontinente už iba v Bruseli.

05.09.2018 16:00
Múzeum masiek, masky, Lišov Foto: ,
Predseda združenia v Lišove Jakub Dvorský v jedinečnom múzeu, ktoré spoluzaložil.
debata

Galériu masiek vlani otvorilo občianske združenie Lišov múzeum, ktoré okrem masiek ponúka turistom aj prehliadku etnologického múzea či keltského domu. Za všetkými aktivitami je predseda združenia Jakub Dvorský a jeho priateľka Adriana Patková. Obaja sa pred rokmi zoznámili s bývalým profesorom Oxfordskej univerzity Martinom Davidom Clarkom. Ten masky z celého sveta zhromažďoval štyridsať rokov a potom pre ne hľadal vhodný domov v Európe. Napokon sa ich rozhodol venovať Jakubovi a Adriane a ich združeniu.

„Takto sa do Lišova dostalo okolo štyristo masiek z celého sveta. V stálej expozícii ich vystavujeme asi tristo, no pre rastúci počet budeme musieť našu galériu rozširovať,“ konštatuje Dvorský. Galériu otvorili vlani 1. júla a návštevníkom doslova vyráža dych. Najstaršia z masiek má okolo päťtisíc rokov a bola použitá pri mumifikácii nebožtíka.

„Mnohé z masiek používali africké či iné primitívne kmene pri rituáloch. Niektoré nosili dokonca ľudožrúti, iné slúžili na uväznenie duší nepriateľov, na plodnosť žien, ďalšie na dobrú úrodu. Máme tu kúsky zo Zairu, ktoré mali mať nadprirodzenú schopnosť a ich používatelia vedeli predpovedať budúcnosť alebo komunikovať s duchmi. Niektoré reprezentujú mimozemské civilizácie a africké malé masky slúžili na identifikáciu kmeňov, podobne ako naše ľudové kroje,“ vysvetľuje Dvorský.

Maske z Rovníkovej Guiney dominuje výrazné ženské poprsie. Používali ju miestne kmene pred zberom úrody. Aby bola taká bohatá a plná ako poprsie tehotnej ženy. Osemnásť tvárí má maska z Ázie, ktorá predstavuje choroby človeka. K najtajomnejším v zbierke patria masky vúdú, ktoré používali čarodejníci. Zastúpenie v zbierke majú aj európske masky. Tie sa väčšinou viažu k ukončeniu zimy a začiatku jari, aby bola dobrá úroda.

V Lišove nájdeme rôzne unikáty ako napríklad masku od londýnskeho návrhára „Hi Tek“ Alexandra, ktorý sa podieľal na kostýmoch Lady Gaga. Súčasťou jedného bola aj maska použitá vo videoklipe ku skladbe G.U.Y. pre speváčku a jej tanečníkov.

„Zbierka sa nám pekne rozrastá a za ten rok, čo je galéria v prevádzke, si k nám nachádza cestu čoraz viac návštevníkov. Sú medzi nimi hostia z neďalekých kúpeľov Dudince, ale aj takí, ktorí sa o našom múzeu dozvedia od návštevníkov, ktorí už u nás boli,“ podotýka predseda združenia. Cieľom aktivistov je zviditeľniť región Hont a pritiahnuť turistov. Podľa informácií Dvorského podobná galéria masiek je v Európe už iba v Bruseli. Na starom kontinente je síce niekoľko súkromných zberateľov, no tí sa verejne neprezentujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #masky #Lišov #galéria masiek