Prevádzkovateľ je, ale kompu na Žitnom ostrove zatiaľ nemá

Kauza kompy, ktorá spája niekoľko žitnoostrovských obcí so svetom, akoby nemala konca. Po škandáloch s predraženou prevádzkou sa teraz črtá iný problém: obyvatelia sa obávajú, že o túto spojnicu s okolím prídu. A im zostanú iba mosty v Čunove a Gabčíkove. Preto začiatkom týždňa napísali ministrovi životného prostredia.

05.09.2018 19:48
Kompa, Gabčíkovo, Dunaj, Foto: ,
Po škandáloch s predraženou prevádzkou kompy Vojka - Kyselica sa teraz črtá iný problém: obyvatelia sa obávajú, že o túto spojnicu s okolím prídu.
debata (20)

Obavy domácich nie sú celkom neopodstatnené. „Viaceré zdroje tvrdia, že zmluva o prevádzke kompy, ktorú v súčasnosti prevádzkuje firma Ponton City, sa má v septembri skončiť. Takisto máme informáciu, že Slovenský vodohospodársky podnik nemá zabezpečenú adekvátnu kompu, a nevie, akou kompou bude zabezpečovať premávku,“ píšu starostovia obcí Bodíky, Vojka nad Dunajom, Rohovce a Horný Bar. List adresovali priamo ministrovi životného prostredia Lászlóovi Sólymosovi (Most-Híd).

Prevádzku kompy má, podľa výsledkov verejnej súťaže, prebrať Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Hoci podľa zmluvy mala jeho kompa fungovať už teraz, doteraz sa mu žiadnu nepodarilo zabezpečiť. Ani požičať, ani kúpiť. Koncom augusta SVP vyhlásil, že uvažuje nad zopakovaním verejného obstarávania na kompu, prípadne o jej lízingu. Do prvej verejnej súťaže sa totiž nikto neprihlásil.

Starostovia sa v mene občanov pýtajú ministra: „Aká kompa bude premávať medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica po ukončení zmluvy s Ponton City? Aká bude kapacita tejto kompy a aký bude jej plavebný poriadok?“

Obavy obyvateľov

Pred troma rokmi sa Ponton City ako jediná zapojila do súťaže štátnej Vodohospodárskej výstavby o zabezpečenie spojenia medzi Vojkou a Kyselicou. Pričom kompu, ktorá vyhovela zadaniam tendra, si dala vyrobiť ešte pred začiatkom súťaže. Keď sa o tomto čudnom tendri začalo hovoriť verejne, boli navrhnuté rôzne riešenia – tunel, most cez prívodný kanál Vodného diela Gabčíkovo… Dosiaľ sa v podstate neurobilo nič, pripomínajú starostovia.

Obyvateľom tejto časti Žitného ostrova sa nová kompa páčila. Ako píšu v liste, dovtedajšia bola často poruchová a mala ďalšie technické obmedzenia. „Ako občanov dotknutých obcí nás zaujíma predovšetkým jedna vec – aká kompa bude premávať po septembri 2018, respektíve, či tu vôbec bude nejaká kompa. Jej fungovanie alebo nefungovanie má obrovský dopad na kvalitu nášho každodenného života.“ Starostovia tiež upozorňujú na klebety, že sa má vrátiť staré a malé plavidlo, čo považujú za neakceptovateľné.

Dobrohošť, Vojku, Bodíky spustenie Vodného diela Gabčíkovo odtrhlo od sveta. Kompa je pre ich obyvateľov najrýchlejším spojením, preto im na nej tak veľmi záleží. V tejto chvíli sa však zdá, že riešenie nebude vôbec jednoduché.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský vodohospodársky podnik #kompa Vojka - Kyselica