V okolí Vranova sa obávajú ďalšieho popolčeka

Možného vinníka vraj aj poznajú. Nemajú však dôkazy. Keď tri obce v okolí Vranova nad Topľou požiadali o analýzu popolčeka, ktorý ich zasypal, odpoveď ich zarazila. Košická inšpekcia životného prostredia im odkázala, že to nejde. Miestni sa však nechcú len tak dívať do neba a čakať, kedy ich opäť zasype popolček.

12.09.2018 13:00
Nižný Hrušov Foto:
Čierny popolček zasypal aj Nižný Hrušov.
debata (4)

Obce Poša, Nižný Hrabovec a Nižný Hrušov čierny popolček v prvý septembrový víkend doslova zamoril. „Bol mazľavý, nedal sa zotrieť suchou handrou. Bol doslova všade. Aj na zelenine a ovocí v záhradách,“ opisuje situáciu starosta Poše Tadeáš Malý. O spade okamžite informovali inšpekciu životného prostredia v Košiciach, no dozvedeli sa, že nemajú na chemickú analýzu popolčeka oprávnenie.

Na druhý deň popršalo a čierny popolček zmyl dážď. „Dostal sa do pôdy. Keďže nevieme, čo obsahoval, mohol ju skontaminovať,“ obáva sa starosta Malý.

Hoci tri obce v blízkosti mesta Vranov nad Topľou pokryl nešpecifikovaný čierny popolček už pred niekoľkými dňami, stále sa nevie, kto ho vypúšťal do ovzdušia. Vzorky v čase, kým ich nezmyl dážď, nevzali ani odborníci z inšpekcie životného prostredia, ktorí vraj na to nemali oprávnenie.

Problémy s popolčekovým popraškom nemali v Poši po prvý raz. Malý pokračuje, že sa vždy objavil počas víkendov a v noci. „V minulosti si už obec dala urobiť rozbor, na vlastné náklady. Ukázalo sa, že obsahoval predovšetkým ťažké kovy. Preto si myslím, že podobne by dopadol jeho rozbor aj teraz,“ podčiarkol.

Podozrenia smerujú k podniku Bukóza Vranov, ktorá je od Poše vzdialená vzdušnou čiarou asi päť kilometrov. „V blízkom okolí nie je žiadny iný možný zdroj znečistenia,“ uvažuje starosta. Bukóza sa však bráni a cez svojho hovorcu odkázala, že znečistenie popolčekom nie je ich dielo.

„Na základe internej analýzy prevádzkovania všetkých zariadení v areáli Skupiny spoločnosti Bukóza Holding informujeme, že všetky zariadenia boli prevádzkované v štandardnom režime a nedošlo k žiadnej mimoriadnej situácii, ktorá by mala mať za následok výskyt úletu popolčeka,“ reagoval hovorca Bukózy Michal Švábik. Podľa neho by eventuálnym zdrojom znečistenia mohlo byť spaľovanie rastlinných odpadov v záhradách domácich.

Starosta Malý považuje takéto tvrdenia za absurdné. A pridáva sa aj starosta susednej obce Nižný Hrušov Ján Fenčák. Ten inicioval zvolanie krízového štábu na Okresnom úrade vo Vranove nad Topľou. Na spoločnom stretnutí hovorili aj o dierach v legislatíve, ktoré neumožňujú okamžité konanie štátnych úradov v podobných prípadoch.

Podľa informácií starostu Fenčáka sa starostovia a zástupcovia štátnych orgánov stretli aj s inšpektormi životného prostredia z Košíc a zašli aj do Bukózy Vranov.

„Chceme navrhnúť, aby inšpekcie životného prostredia na celom Slovensku zaviedli nepretržitý 24-hodinový monitoring ovzdušia. Aby pohotovostná služba, podobne ako je to v prípade znečistení vôd, bola okamžite pripravená a schopná prísť na miesto a situáciu začala riešiť. Do legislatívy by sa malo zakomponovať aj ujasnenie postupu, kto odoberie v prípade znečistenia vzorky a kto ich bude vyhodnocovať,“ starosta Fenčák si myslí, že tento ekologický problém sa netýka len Nižného Hrušova a okolia.

Prednosta Okresného úradu vo Vranove nad Topľou Andrej Krišanda upozorňuje, že nemôžu zo situácie obviňovať nikoho konkrétneho, pretože nemajú k dispozícii vzorky a ich rozbor. Popolček by vraj mohol pochádzať nielen z Bukózy, ale aj iných fabrík v okolí. „Bukóza nás písomne informovala, že v čase spadu popolčeka išli v konštantnom režime, ktorý nemôžu meniť. Všetky ich merania poukazujú, že v ich závode bolo všetko v poriadku a žiadne znečistenie ovzdušia nevyprodukovali,“ povedal Krišanda.

Iveta Hučko Stypová zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia v Bratislave uviedla, že situáciu preverujú. Viac však povedia až po skončení kontroly.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vranov nad Topľou #Slovenská inšpekcia životného prostredia #popolček