Hasiči uhasili požiar v areáli nemocnice v Hnúšti, nikto nebol zranený

Žiadni zranení a predbežná škoda asi 30 tisíc eur. Taká je bilancia požiaru, ktorý sa rozhorel v areáli nemocnice v Hnúšti. Vďaka rýchlemu zásahu hasičov sa oheň nerozšíril a nedošlo ani k ohrozeniu pacientov.

13.09.2018 07:52 , aktualizované: 10:15
debata

Erik Piater z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici informoval, že oheň bol nahlásený skoro ráno a jeho likvidácia trvala asi dve hodiny. „Horela obytná bunka v podkrovných priestoroch budovy, v ktorej sa na prízemí nachádza oddelenie dlhodobo chorých. Medzi týmto oddelením a podkrovím boli nevyužívané priestory, takže pacienti neboli v priamom ohrození. Tých, ktorí sa na oddelení nachádzali, preventívne premiestnili do iných priestorov. Evakuácia ľudí mimo nemocnicu nebola nutná,“ konštatoval Piater.

Oheň v byte nahlásil hasičom jeho prenajímateľ okolo tretej hodiny ráno, v byte malo horieť zariadenie využívané na chladenie vzduchu. Muž ho vyhodil z okna, no dopadlo pritom na zaparkovanú sanitku. Vlastnými silami ale oheň vo vnútri objektu už zahasiť nevedel, preto zavolal hasičov. Napriek ich rýchlemu zásahu byt vyhorel a pre skryté ohniská museli hasiči rozobrať aj časť strechy.

Podľa Piatera zasahovalo v nemocnici dvadsaťjeden hasičov z Hnúšte, Rimavskej Soboty, Poltára, Revúcej, Lučenca, Banskej Bystrice, no aj z výcvikového centra v Lešti. „O príčinách je hovoriť priskoro, tie sa v súčasnosti iba zisťujú. Predbežná škoda po požiari sa odhaduje na 30-tisíc eur,“ zdôraznil Piater.

Nepotvrdili sa prvotné informácie, že pri požiari malo byť viacero osôb zranených, lebo sa mali nadýchať splodín. Hovorkyňa Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby Alena Krčová spresnila, že splodín sa malo nadýchať pätnásť ľudí. „Vyslali sme tam dve ambulancie záchrannej zdravotnej služby, no medzitým sa zdravotný stav ľudí natoľko zlepšil, že ich nebolo treba ani ošetrovať.“ Záchranári podľa nej ošetrili iba jednu ženu s ťažkou reakciou na stres, no jej prevoz do nemocnice po ošetrení nebol potrebný.

Nemocnicu v Hnúšti prevádzkuje nezisková organizácia Gemerclinic. Jej majiteľ Peter Molnár sa k odhadovaným škodám vyjadriť nevedel, nakoľko podľa vlastných slov nebol v nemocnici. „Dôležité však je, že sa požiar nedostal do časti, v ktorej sa poskytuje zdravotná starostlivosť a že sa pri ňom nikto nezranil,“ podčiarkol Molnár.

Primátor Hnúšte Michal Bagačka, ktorý je aj poslancom Národnej rady SR sa o požiari dozvedel v Bratislave. „Telefonovali mi hneď ráno. Zaujímal som sa samozrejme o to, aký je rozsah škôd, či nie je niekto zranený a či nie je ohrozená prevádzka nemocnice. Našťastie sa oheň včas podarilo uhasiť,“ vydýchol si primátor. Podľa neho majú v Hnúšti s požiarmi skúsenosti iba veľmi zriedka. Posledný známy mali v roku 2010, keď sa vznietila drevená budova športovej haly. Zachrániť sa ju nepodarilo a namiesto nej vybudovali novú.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Hnúšťa