Počas Európskeho týždňa mobility bude pre vodičov áut MHD v Bratislave zadarmo

Na budúci týždeň môžu ľudia cestovať v Integrovanom dopravným systémom v Bratislavskom kraji (IDS BK) so zľavami. Takouto ponukou sa Bratislavská integrovaná doprava (BID) zapojila do Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý sa koná od 16. do 22. septembra. Cieľom kampane ETM je spopularizovať iné formy dopravy ako individuálnu automobilovú dopravu. Agentúru SITA o zľavách informovala hovorkyňa BID Eva Kukurová.

13.09.2018 11:41
elektricka, mhd, doprava Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Od nedele do soboty budú môcť cestovať zadarmo mestskou hromadnou dopravou (MHD) v Bratislave vodiči áut. „Na jazdu zadarmo v dopravných prostriedkoch Dopravného podniku Bratislava bude stačiť preukázanie sa platným vodičským preukazom vydaným v ktoromkoľvek zo štátov Európskej únie,“ spomenula Kukurová. Ako dodala, bezplatná preprava v MHD v Bratislave bude platiť len na denných linkách. „Na linkách 801 a 901, ktoré nie sú súčasťou IDS BK, platí štandardná tarifa dopravcu,“ pripomenula.

Počas Európskeho týždňa mobility budú za polovicu aj osobné a regionálne vlaky. Budúci týždeň bude možné cestovať za polovicu obyčajného cestovného v 2. triede všetkých osobných vlakov a regionálnych expresov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Cyklistom ponúka železničný dopravca možnosť prepraviť bicykel bezplatne. „Snažíme sa v maximálnej možnej miere vyjsť v ústrety všetkým, ktorí denne dochádzajú za prácou či do školy. Radi by sme vodičov motivovali, aby aspoň počas Európskeho týždňa mobility skúsili nechať auto doma a dali šancu vlaku,“ spomenul predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Za polovicu budú môcť cestujúci jazdiť aj v prímestských autobusoch Slovak Lines. „Na jazdu polovičnou zľavou nie je potrebné preukazovať sa akýmkoľvek dokladom,“ poznamenala Eva Kukurová a doplnila, že zadarmo môžu ľudia cestovať aj v sobotu 22. septembra v regionálnych vlakoch RegioJet linky S70 na trase Komárno-Bratislava. „Nárok na zľavu z cestovného počas Európskeho týždňa mobility nie je zadefinovaný v Prepravnom poriadku IDS BK, preto cestujúcemu nevzniká nárok na vrátenie cestovného za nevyužitý alebo čiastočne využitý predplatný cestovný lístok,“ ukončila hovorkyňa integrovanej dopravy.

Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji spustili 1. júna 2013 na území Bratislavy a okresu Malacky. Od 1. novembra 2015 dopravný systém rozšírili aj na okresy Pezinok, Senec a vybrané obce v Trnavskom kraji. Integrovaný dopravný systém je systém dopravnej obsluhy určitého územia verejnou dopravou, ktorý zahŕňa viac druhov dopravy a linky viacerých dopravcov, v ktorých cestujúcich prepravujú podľa spoločných prepravných a tarifných podmienok. Všetky cestovné lístky IDS BK platia u všetkých zapojených dopravcov, ktorými sú Slovak Lines, Dopravný podnik Bratislava, Železničná spoločnosť Slovensko a RegioJet.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #MHD #Európsky týždeň mobility