Súd zamietol žalobu Trnavy v prípade sporu o pozemky City Areny

Mesto Trnava nepochodilo so žalobou, ktorou sa na súde domáha vrátania pozemkov, na ktorých dnes stojí známy nákupný komplex City Arena. Okresný súd v Trnave dnes žalobu mesta zamietol.

14.09.2018 17:44
City aréna, Spartak Trnava Foto:
Nápis City aréna pred vstupom do športovo-obchodného centra v Trnave.
debata (4)

Trnava v žalobe o určenie vlastníckeho práva argumentuje predajom pozemkov pod trhovú cenu, čím malo prísť k poskytnutiu neoprávnenej štátnej pomoci v rozpore s pravidlami Európskej únie. „Je zrejmé, že predmetné zmluvy boli uzatvorené v rozpore so zákonom a tým sú podľa nášho Občianskeho zákonníka absolútne neplatné. Na základe absolútne neplatných právnych úkonov nemohlo prísť k prevodu vlastníckych práv k sporným pozemkom,“ argumentoval na súde právny zástupca mesta Jozef Zámožík.

City-Arena dlhodobo tvrdí, že mesto Trnava vzájomným obchodom len získalo, aj keď znalecké posudky oboch strán sa v tomto prípade značne líšia. Kúpna aj nájomná zmluva sú podľa spoločnosti úplne v poriadku, a preto sú platné. Súd dnes žalobu mesta zamietol a určil žalobcovi zaplatiť náhradu trov konania žalovanej strane. „Počkáme si na písomné vyhotovenie rozsudku a následne zvolíme ďalší postup,“ povedal po vynesení rozsudku Zámožík. Predpokladá však, že mesto Trnava sa voči rozsudku odvolá, v takom prípade by v spore rozhodoval Krajský súd v Trnave.

Pozemky s rozlohou približne 3,5 hektára v centre mesta ešte v roku 2012 bez verejnej súťaže získala spoločnosť City Arena podnikateľa Vladimíra Poóra, ktorá sa zaviazala ako protihodnotu zmodernizovať mestský futbalový Štadión Antona Malatinského. Poórova spoločnosť postavila prakticky úplne nový štadión, ktorý vzápätí dostala od mesta do prenájmu na 30 rokov tiež za euro na rok. Na zvyšnej časti predaného pozemku sesterská spoločnosť City-Arena Plus postavila nákupné centrum s hotelom a ďalšími komerčnými prevádzkami. Predaj pozemkov aj prenájom štadióna schválilo vtedajšie Mestské zastupiteľstvo v Trnave hlasmi všetkých poslancov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #Trnava #City aréna