Nesrovnal chce dostať do MHD viac ľudí, dva mesiace pred voľbami prichádza s opatreniami

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal chce dostať do verejnej dopravy viac a ľudí avšak až krátko pred koncom svojho mandátu prichádza s trojicou opatrení. Predložiť ich chce už na najbližšom mestskom zastupiteľstve, teda ešte tento mesiac.

18.09.2018 17:15
nesrovnal, primator Foto: ,
Primátor Ivo Nesrovnal.
debata (12)

Nesrovnal chce rozšíriť zľavy pre dôchodcov. Navrhuje preto, aby každý Bratislavčan, ktorý dosiahne dôchodkový vek, mal MHD zadarmo. Dnes bezplatne jazdia seniori paušálne vo veku nad 70 rokov a od 62 s 50-percentnou zľavou.

Motivovať, aby viac využívali verejnú dopravu, chce aj mladé rodiny. Navrhuje preto cestovanie zadarmo pre doprovod detí do troch rokov.

Celý mesiac od spustenia výstavby D4 R7, ktoré výrazne obmedzia dopravu v meste, by zároveň platili rovnaké pravidlá ako počas Týždňa mobility, teda možnosť využívať mestskú dopravu zadarmo s platným vodičským preukazom.

„Finančné krytie na to je,“ povedal primátor Nesrovnal. Koľko to bude mestskú pokladnicu stáť, neupresnil.

Podľa šéfa dopravnej komisie Jozefa Uhlera by bolo namieste, aby takýto návrh najprv prerokovali minimálne dopravná a finančná komisia. Podľa jeho slov je potrebné zvážiť všetky dopady. Priznáva, že mesto má viac peňazí, „keďže sa zvýšili dane z nehnuteľností, je lepší výber daní a štát nám občas prispeje na cesty,“ povedal Uhler s tým, že takýto krok by nemal poslancov obísť. „Vždy pred voľbami sa dávajú zľavy seniorom a deťom,“ konštatoval Uhler.

Nesrovnal so svojím návrhom prišiel deň potom, ako opatrenia na zníženie počtu áut v uliciach Bratislavy a zvýšenie počtu ľudí v MHD prezentoval jeho súper v boji o kreslo primátora hlavného mesta Matúš Vallo.

Pritom ešte pred troma rokmi vyvolal magistrát vlnu nevôle, keď počas Týždňa mobility žiadal na cestovanie zadarmo nielen vodičský, ale aj technický preukaz. Po kritike svoje rozhodnutie do druhého dňa prehodnotil.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ivo Nesrovnal #Európsky týždeň mobility #komunálne voľby 2018