Odborníci preskúmajú vplyv skládky v Podunajských Biskupiciach na podzemné vody

Odborníci zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra preskúmajú vplyv nelegálnej skládky v Podunajských Biskupiciach na kvalitu podzemných vôd, ktoré sa nachádzajú v blízkosti Žitného ostrova. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR im na to vyčlenilo 40 000 eur, vrty by mali nainštalovať do polovice októbra.

19.09.2018 12:15
skládka, vassal eko Foto: ,
Skládka odpadov spoločnosti Vassal EKO na Lieskovskej ceste v bratislavských Podunajských Biskupiciach.
debata (1)

Na stredajšom brífingu o tom informoval šéf envirorezortu László Sólymos (Most-Híd). Dodal, že chce zároveň sprísniť legislatívu, aby sa podobné prípady nestávali. „Na Slovensku už porušovanie envirolegislatívy nebude ekonomicky výhodnejšie ako hrať podľa pravidiel. Robíme konkrétne kroky v oblasti vymožiteľnosti zákona. Čoskoro o nich budeme informovať,“ vyhlásil minister. Podľa neho je problémom najmä vymožiteľnosť práva. „Nie je normálne, že sa vidí, že sa tu niečo koná, vydajú sa zákazy, vydajú sa obmedzenia a ide to ďalej,“ konštatoval. V tejto súvislosti rokuje s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer-SD).

Podzemné vody v blízkosti skládky chcela preveriť aj Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). O súčinnosť ju požiadal Okresný úrad Bratislava. Geodeti v sprievode polície prišli prvýkrát na miesto v júni tohto roka. Sólymos v utorok povedal, že o tejto kontrole nevie. Myslí si však, že účasť Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra garantuje, že ministerstvo získa jasnú predstavu o možnom ohrození.

S touto skládkou je spájaná firma Vassal EKO. Jej areál sa totiž nachádza v tesnej blízkosti. Spoločnosť sa však od skládky dištancuje a tvrdí, že nie je na jej pozemkoch. Napriek tomu deklaruje, že ju najneskôr do roku 2021 odstráni. Na jej mieste chce totiž vybudovať recyklačné centrum. Okresný úrad Bratislava oponuje, že skládka vznikla až po začatí činnosti spoločnosti Vassal EKO v danej lokalite, čo podľa úradu preukazujú aj satelitné snímky a ortofotomapy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #Žitný ostrov #László Solymos #nelegálna skládka #BVS #MŽP