Poslanci zrušili Obchodnú akadémiu v Bardejove, rozhodol jeden hlas

Poslanci Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja dnes na mimoriadnom zasadnutí odsúhlasili zrušenie Obchodnej akadémie v Bardejove. Stalo sa tak na druhý pokus, keďže na augustom rokovaní za toto všeobecne záväzné nariadenie (VZN) nehlasovala potrebná trojpätinová väčšina 38 poslancov. Aj toto hlasovanie však sprevádzali komplikácie, napokon prešlo o jediný hlas.

20.09.2018 16:48
bardejov, obchodná akadémia v bardejove, škola, Foto: ,
Obchodná akadémia v Bardejove.
debata (2)

Problém nastal s hlasovacím zariadením poslanca Juraja Bochňu (nezávislý), na ktorom sa objavilo, že sa pri hlasovaní zdržal. Poslanec však tvrdil, že hlasoval za prijatie uznesenia. „Napriek tomu, že som stlačil zelené tlačidlo a objavilo sa zelené políčko, keď som sa obrátil, tak sa tam ukázalo zdržal sa,“ vysvetľoval Bochňa. Na nesúlad hneď upozornil, keďže práve jeho hlas bol pomyselnou miskou na váhach, či uznesenie prejde alebo nie. Aj s jeho hlasom bolo z prítomných poslancov za návrh 38 poslancov, štyria sa zdržali, dvaja boli proti a osem nehlasovalo. Desiati poslanci neboli na zasadnutí vôbec.

Vzniknutá situácia vyvolala v radoch poslancov rozhorčenie, mnohí odišli aj z rokovacej miestnosti. Uvažovalo sa o vyhlásení hlasovania za zmätočné, napokon sa ale prihliadlo na to, že Bochňa potvrdil svoje hlasovanie ústne. „Poslanec vyjadril svoju vôľu, ako hlasoval, a preto to pokladám za uzavretú vec. Radil som sa aj s kontrolórom a právničkou, takže toto VZN v konečnom dôsledku prešlo,“ reagoval predseda PSK Milan Majerský, podľa ktorého ak by nariadenie neprešlo, kraj by musel školu dofinancovať z vlastných prostriedkov. Do roku 2021 by ho to mohlo stáť vyše 350-tisíc eur.

Práva aj povinnosti prejdú na Hotelovú akadémiu

Už po augustovom neschválení uznesenia musel kraj vyplatiť 57-tisíc eur na odstupnom pre pedagogických zamestnancov. Ako uviedol vedúci odboru školstva Ján Furman, obchodnú akadémiu zrušia k 1. októbru a všetky práva a povinnosti prechádzajú na Hotelovú akadémiu ako nástupnícku organizáciu. Tá ale zmení svoj názov. „Pracujeme na tom s vedením školy, žiakmi a pedagógmi. Dali sme im takú možnosť, aby oni navrhli názov školy, ktorý následne spracujeme. Myslím si, že prijmeme vhodný názov, s ktorým bude spokojná aj jedna, aj druhá časť,“ dodal Furman. Na Hotelovú akadémiu prejde aj pôvodná budova školy, následne ju však kraj chce presunúť pod správu Strednej priemyselnej školy technickej. „V rámci možností tu budú vybavené učebne, kabinety, školská knižnica pre túto školu,“ dodal Furman.

Malý záujem žiakov

Dôvodom na zrušenie Obchodnej akadémie bol najmä demografický vývoj a menší záujem žiakov o štúdium. Ich počet od školského roku 2013/14 klesol zo 181 na 121 v minulom školskom roku. V novom školskom roku prijali iba 15 žiakov. „V rámci fúzie prešlo 86 žiakov denného štúdia na Hotelovú akadémiu, päť žiačok prestúpilo na Obchodnú akadémiu do Prešova a jedna žiačka na Spojenú školu do Svidníka. Jedenásť žiakov prestúpilo na Obchodnú akadémiu do Bardejova na pomaturitné štúdium,“ informoval Furman poslancov o aktuálnom presune žiakov. Pre nízky počet žiakov sa v predchádzajúcich rokoch znižoval počet zamestnancov, ktorý za päť rokov klesol z 27 na 19. Znižoval sa tiež objem finančných prostriedkov pre školu, ktoré nepostačovali na jej riadny chod a rozvoj. Od roku 2014 preto kraj škole na dofinancovanie poskytol vyše 438-tisíc eur.

Zastupiteľstvo už v máji schválilo návrh na vyradenie školy zo siete škôl a školských zaradení, pričom jej štyri študijné odbory zaradilo do zoznamu Hotelovej akadémie v Bardejove. Ministerstvo školstva na základe tohto návrhu školu vyradilo v júli zo siete škôl s účinnosťou k 31.8. Poslanci ale na augustovom zasadnutí školu nezrušili, keď návrh získal iba 34 z potrebných 38 hlasov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Obchodná akadémia v Bardejove