Za žraločími zubmi chodia do Príbeliec aj cudzinci

Nezvyčajné suveníry si z Príbeliec pri Veľkom Krtíši odnášajú turisti. Sú nimi žraločie zuby a lastúrniky, ktoré sa objavili v lokalite, kde kedysi bolo more. Možno ich nájsť v opustenej pieskovej bani asi stopäťdesiat metrov za posledným domom. Niektorí miestni ich doma majú už desiatky.

24.09.2018 15:00
debata
Piesková baňa sa nachádza kúsok za domom Jána... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
žraločie zuby, Piesková baňa sa nachádza kúsok za domom Jána Šútha.

Pavel Kollár bol v minulosti starostom obce a o výskyte žraločích zubov v Príbelciach má najviac informácií. Hovorí, že ich pôvod siaha do obdobia spred 16,7 milióna rokov, keď na území od obce Vinica až po Lučenec vrátane Príbeliec bolo more. Podľa výsledkov výskumov v ňom žilo osem druhov žralokov. „U nás sa vytvorila tzv. príbelská vrstva piesku, ktorá zakrývala toto tajomstvo minulosti. Prvé zuby sa u nás objavili niekedy v 60. rokoch minulého storočia, keď sa tu začal ťažiť piesok a vznikla piesková baňa,“ vysvetlil Kollár.

Ťažba piesku sa zintenzívnila v roku 1968. Do lokality Oremov laz neďaleko Veľkého Krtíša, ktorú zastavali sovietski vojaci, sa denne z príbelskej bane na stavbu domov vozilo takmer dvadsať nákladných áut piesku. „Ťažiť sa prestalo v 80. rokoch minulého storočia, keď piesková stena narástla na najvyšších miestach do výšky šesťdesiat metrov a ťažba už bola nebezpečná,“ dodal extarosta.

Desiatky rokov chodia do bane hľadači žraločích zubov, keďže to nie je zakázané. „Ja som s tým začal asi pred päťdesiatimi rokmi, keď som mal desať rokov. Potom túto záľubu zdedil môj syn Pavel,“ dodal Kollár. Syn, ktorý žije v Spišskej Teplici pri Poprade, má najväčšiu slovenskú zbierku žraločích zubov. Obsahuje asi 1 200 exemplárov, najväčší zub má asi 3,5 centimetra. Ako jej majiteľ je zapísaný v slovenskej knihe rekordov.

Piesková baňa sa nachádza kúsok za domom Jána Šútha. „Mal som v zbierke okolo deväťsto zubov, no teraz ich mám len okolo 250. Ostatné som rozdal známym alebo poskytol múzeám. Najväčší zub, ktorý už ale nemám, meral 4,5 centimetra. Najmenšie majú veľkosť dva až tri milimetre,“ poznamenal mladý zberateľ.

Súčasný starosta Príbeliec Tibor Čierny povedal, že vďaka týmto nálezom z praveku je ich dedina často vyhľadávanou turistickou destináciou. „Chodia k nám turisti zo Slovenska, z Maďarska, Rakúska, Česka, dokonca aj z Nemecka či Holandska. Niekedy je tam problém zaparkovať. Spoločne sa potom celé rodiny s deťmi venujú hrabaniu v piesku, až kým nenájdu cenný suvenír,“ priblížil Čierny. Podľa neho je pri hľadaní dôležité to, aby bol človek trpezlivý, poriadne sa zahľadel do piesku a úspech sa dostaví. Veľká šanca prichádza v období dažďov, keď zuby zvykne vyplaviť na povrch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pribelce #Pavel Kollár #žraločie zuby #Ján Šúth