O zmenách územného plánu Bratislavy poslanci vo štvrtok nerozhodnú

Bratislavský mestský parlament vo štvrtok nerozhodne o zmenách a doplnkoch 04 k územnému plánu Bratislavy. Hlavnému mestu totiž doteraz ešte neprišlo stanovisko Okresného úradu v Bratislave, primátor Ivo Nesrovnal preto stiahol tento bod zo štvrtkového rokovania mestského zastupiteľstva.

27.09.2018 10:31
debata

„Proces nie je dokončený, chýba posledné vyjadrenie štátneho orgánu a dodnes neprišlo. Zaradili sme to do programu len preventívne, keby náhodou sme toto potvrdenie dostali, aby mohli poslanci vo štvrtok o tom rokovať, ale keďže neprišlo, sťahujem ho z rokovania,“ povedal primátor.

Zmeny a doplnky 04 k územnému plánu hlavného mesta boli podľa Nesrovnala pripravené predchádzajúcim vedením a obsahujú okolo 80 rôznych projektov. „To spôsobilo, že tento celý balík sa musel posúdiť aj z rôznych strategických záujmov, napríklad ochrany životného prostredia, preto ten proces tak dlho trval. Začal však za bývalého vedenia mesta a naše vedenie ho iba procesuje, my do toho nezasahujeme,“ priblížil. O osude tohto balíka zmien a doplnkov môže podľa Nesrovnala rozhodnúť iba mestské zastupiteľstvo.

V Bratislave sa bude protestovať

Pre tieto zmeny a doplnky územného plánu sa má vo štvrtok podvečer na Primaciálnom námestí protestovať. Nespokojní obyvatelia upozorňujú, že tento návrh zmien územného plánu má povoliť ďalšiu výstavbu v Bratislave. Napríklad v Podunajských Biskupiciach – územie južne od vodného zdroja pri ulici Odeská sa má zmeniť zo zelene na rozvojové územie, v Novom Meste – lokalita, kde boli bývalé mlyny a pekárne na Račianskej ulici, sa má zmeniť na rozvojové územie s najnižšou mierou regulácie, čo má umožniť podľa zvolávateľov protestu výškovú zástavbu, či vo Vajnoroch – tunajšie staré letisko sa má podľa tohto návrhu zmeniť na územie vedené za rekreačným účelom na rozvojové územie so zástavbou.

Bratislavskí mestskí poslanci majú vo štvrtok rokovať poslednýkrát pred novembrovými komunálnymi voľbami. V programe mestského zastupiteľstva však majú vyše 100 bodov. Primátor totiž zaradil do štvrtkového rokovania všetky body z ôsmich doteraz nedokončených zasadnutí. Zastupiteľstvo má opäť rozhodovať o spustení celomestskej parkovacej politiky. Prerokovať má aj návrh na rozšírenie zliav v rámci bratislavskej MHD, má rozhodnúť aj o návrhu záverečného účtu mesta za rok 2017, návrhu na zmenu tohtoročného rozpočtu, či návrhu na uzatvorenie zmluvy o výpožičke mestských plôch na graffiti umenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slovensko #územný plán #Ivo Nesrovnal