Raši: Investíciami v okrese Košice-okolie sa znížia nároky na Košice

Vláda v stredu zasadá v obci Ploské v okrese Košice okolie, venuje sa akčnému plánu rozvoja tohto regiónu. Ide o jedno z výjazdových rokovaní v najmenej rozvinutých regiónoch Slovenska. Ako pre médiá uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer), zvýšením zamestnanosti v okrese sa znížia nároky na mesto Košice.

03.10.2018 09:03 , aktualizované: 16:23
pellegrini Foto: ,
Predseda vlády SR Peter Pellegrini pred výjazdovým rokovaním 121. schôdze vlády SR v Ploskom.
debata (7)

Okres Košice-okolie je jedným z 18 najmenej rozvinutých okresov na Slovensku. Na otázku novinárov, prečo okres Košice-okolie patrí medzi najmenej rozvinuté, aj keď obkolesuje mesto Košice, odpovedal, že ľudia sa automaticky sťahujú za prácou do Košíc, kde sú najväčší zamestnávatelia.

„Možno tou výhodou okresu Košice-okolie je, že to cestovanie je relatívne jednoduché a do práce majú ľudia blízko. Napriek tomu je záujmom, aby vznikali pracovné miesta aj tu, aby sa odstraňovali aj nároky na prímestskú dopravu a potom aj nároky, ktoré vznikajú pri migrácii pracovnej sily do samotného mesta Košice. Pretože každé mesto je dimenzované na určitý počet obyvateľov a keď tam príde o 100.000 oby­vateľov viac, ako je to napríklad v Bratislave, tak vznikajú problémy, ktoré sa dotýkajú občanov daného mesta," povedal.

„V Ploskom ideme schváliť akčný plán, ktorý hovorí o tom, že do najmenej rozvinutého okresu Košice-okolie má v najbližších piatich rokoch prísť viac ako 71 miliónov eur, z čoho má byť 66 miliónov eur z eurofondov a takmer päť miliónov eur z regionálneho príspevku. V súčasnosti sú určené prioritné oblasti na ktoré majú tieto peniaze ísť," uviedol Raši s tým, že všetky musia mať spoločný menovateľ – zvyšovanie počtu pracovných miest v okrese Košice-okolie o 822. „Tým sa má vyrovnať regionálny rozdiel, ktorý je medzi priemerom Slovenska a najmenej rozvinutými okresmi," dodal.

Okresy si rozhodnú samy

Ako spresnil, účel financií bude rozhodnutím samotného okresu. „Na čo tieto peniaze pôjdu, to bude určené výbormi na úrovni týchto (najmenej rozvinutých – pozn. TASR) okresov, ktoré si samy rozhodnú, čo sú v rámci prioritných oblastí ich priority a kto by mohol byť definitívnym príjemcom," dodal.

Raši tiež pripomenul, že sekcia regionálneho rozvoja predchádza od 1. januára 2019 z Úradu vlády SR do kompetencie Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, dôvodom je podľa jeho slov optimalizácia procesov. „Niekedy boli chyby na strane prijímateľov, niekedy boli chyby na strane tých, ktorí o tom rozhodovali. Teraz odstraňujeme akékoľvek byrokratické prekážky a zjemňujeme všetky procesy, aby to išlo čo najrýchlejšie, lebo regionálny príspevok je o tom, aby pomohol čo najskôr tam, kde sa nedajú čerpať európske prostriedky," uzavrel podpredseda vlády.

Vládny kabinet by mal vo štvrtok 4. októbra zasadať aj v Sobranciach.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #pracovné miesta #akčný plán #zasadnutie vlády