Zrekonštruovali Justičný palác. Pozrite si, ako bývajú väzni

Zrekonštruovaný Ústav na výkon trestu odňatia slobody v priestoroch Justičného paláca v Bratislave dnes slávnostne otvorili. Rekonštrukcia sa začala ešte 9. marca 2015. Objekt je v nepretržitej prevádzke viac ako 80 rokov a podľa kompetentných nutne potreboval rozsiahlu opravu, od výmeny všetkých inžinierskych sietí, cez zateplenie, až po zlepšenie priestorových podmienok pre obvinených a odsúdených.

09.10.2018 18:04
Justičný palác, rekonštrukcia, väzenie Foto: ,
Pohľad do centrálneho priestoru počas prehliadky zrekonštruovaných priestorov Justičného paláca. Bratislava
debata (20)

Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) generál Milan Ivan uviedol, že je „veľmi rád, že sa úspešne podarilo zrealizovať dlhodobý zámer súvisiaci s komplexnou rekonštrukciou ústavu. Na ktorého základe tu dnes stojí najmodernejšie väzenské zariadenie na Slovensku, spĺňajúce najprísnejšie kritériá nielen bezpečnosti a ochrany, ale aj odporúčania a štandardy Rady Európy v oblasti zaobchádzania s väznenými osobami“.

Kapacita väznice je po rekonštrukcii podľa Ivana 742 osôb, z toho je 255 určených na výkon väzby a zvyšok pre výkon trestu odňatia slobody. Úžitková plocha sa po rekonštrukcii v prepočte na jedného väzňa zvýšila z 3,5 na 4 metre štvorcové.

Slávnostné otvorenie zrekonštruovaných...
Minister spravodlivosti SR Gábor Gál (v strede)...
+9Pôvodná cela pred rekonštrukciou Ústavu na...

Stavebnými úpravami prešla aj administratívno-prevádzková budova ústavu, v ktorej je zdravotné stredisko, priestory pre orgány činné v trestnom konaní a právnych zástupcov, pre prijímanie osôb do výkonu väzby a výkonu trestu, návštevné miestnosti, garáže, jedáleň, vonkajšie ihriská a dvory.

„Teší ma, že po ústave Dubnica nad Váhom mám možnosť slávnostne otvoriť v poradí už druhé, tentokrát komplexne zrekonštruované väzenské zariadenie. Aj táto príležitosť je dôkazom a potvrdením dlhodobého zámeru ministerstva postupne zlepšovať ubytovacie a hygienické podmienky väznených osôb, ako aj podmienky výkonu služby a práce personálu,“ povedal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #väzenie #Gábor Gál #cela #Justičný palác