Kalavská: Rezort zdravotníctva v rámci stratifikácie s bojnickou nemocnicou počíta

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR naďalej počíta s fungovaním Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Plánovaná stratifikácia by jej v konečnom dôsledku podľa ministerky zdravotníctva SR Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD) pomôcť. Uviedla to po svojom pondelňajšom rokovaní na pôde bojnickej nemocnice.

15.10.2018 15:41
SR Prievidza Bojnice Nemocnica MZ Kalavská... Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v sprievode trenčianskeho župana Jaroslava Bašku navštívila Nemocnicu s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach.
debata

„My v rámci stratifikácie, samozrejme, s Bojnicami počítame a chceme v rámci stratifikácie aj rozširovať lôžkový fond. Boli by sme radi, aby sa v tomto regióne robilo viac výkonov a hlavne aj v tejto nemocnici. Myslím si, že táto nemocnica má potenciál,“ doplnila Kalavská s tým, že je tam priestor na veľké rozšírenie.

Nové zaradenie NsP Prievidza však ešte nevedela špecifikovať, má byť podľa nej výsledkom analýzy a rokovaní s Trenčianskym samosprávnym krajom, ktorý je zriaďovateľom, odbornými spoločnosťami a zamestnancami NsP. „My sme sa s pánom županom (predsedom TSK Jaroslavom Baškom) rozprávali o možnosti zohľadnenia toho, že táto nemocnica má veľmi ťažkých pacientov, takže o tom budeme ešte rokovať s poisťovňami,“ ozrejmila ďalej šéfka rezortu zdravotníctva.

Bojnická nemocnica má dlhodobo problémy s nedostatočnými platbami za výkony, napomôcť k vyriešeniu by tomu mal podľa Kalavskej systém DRG, ktorý rezort zdravotníctva zavádza, pričom rozsah platieb chce riešiť aj priamo s poisťovňou.

„Za posledných desať rokov došlo k úbytku počtu lôžok, ale aj celých oddelení, najmä v menších nemocniciach, ktoré prešli do súkromných rúk. Celkovo ubudlo viac ako 30 lôžkových oddelení a zhruba 700 lôžok. Momentálna máme v TSK nedostatok akútnych, ale najmä psychiatrických lôžok. Celkovo v porovnaní s nariadením vlády o verejnej minimálnej sieti nám chýba 372 lôžok,“ zhrnula vedúca odboru zdravotníctva a sociálnej pomoci Úradu TSK Elena Štefíková. Od novej stratifikácie TSK podľa nej očakáva, že sa s regionálnymi nemocnicami naďalej počíta a očakáva aj ich ďalší rozvoj.

TSK bude naďalej investovať do všetkých troch svojich nemocníc, v Bojniciach, Považskej Bystrici a Myjave, keďže sú veľmi dôležité a potrebné na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v Trenčianskom kraji, skonštatoval Baška (Smer-SD). „V Bojniciach máme vysúťažené nové ARO, novú jednotku intenzívnej starostlivosti na internom oddelení a ešte tu budú dve veľké investície, centrálna sterilizácia a urgentný príjem, ktorý je veľmi potrebný,“ konkretizoval s tým, že zrekonštruovaný a zmodernizovaný urgentný príjem by mala mať NsP v Bojniciach do 30. júna 2020. Od budúceho školského roka tiež v Prievidzi vznikne nová stredná zdravotnícka škola, pripomenul predseda TSK.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #ministerstvo zdravotníctva #Bojnice #Andrea Kalavská