Vietor v Tatrách vyvrátil ďalších 7 500 stromov, najhoršie dopadla Orava

Atakom silného vetra, ktorý v noci z pondelka (29. 10.) na utorok (30. 10.) a následne aj v priebehu dňa zasiahol Tatranský národný park (TANAP), podľa prvotných odhadov neodolalo vyše 7 500 stromov, čo predstavuje viac ako 5 000 kubických metrov drevnej hmoty len na území v správe Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u. Koordinátorka vonkajšej komunikácie ŠL TANAP-u Martina Petránová v stredu informovala, že najzasiahnutejšie boli aj tentoraz oravská časť Tatier a Podspády.

31.10.2018 15:21 , aktualizované: 16:55
debata (2)

Škody po silnom vetre lesníci pritom mapovali začiatkom tohto týždňa. „Podľa ich odhadov vtedy vietor zničil necelých 1 000 kubických metrov drevnej hmoty. Teraz je rozsah škôd, ktorý po sebe prírodný živel zanechal, ešte väčší,“ uviedla.

Najzasiahnutejší bol ochranný obvod Zverovka, kde vetru padlo za obeť približne 1500 kubických metrov drevnej hmoty. Škody v tejto časti Tatier hlásili najmä z Látanej doliny. „V ochrannom obvode Habovka vietor podľa odhadov miestnych lesníkov zničil 1000 až 1200 kubických metrov drevnej hmoty,“ vyčíslila Petránová s tým, že v Oraviciach, ktoré ostali bez elektriny, vietor polámal a vyvrátil okolo 300 kubických metrov.

Podobne, ako to bolo začiatkom tohto týždňa, vietor aj tentoraz zasiahol Podspády, kde mu podľa predbežných odhadov padlo za obeť približne 2 000 kubických metrov drevnej hmoty. Z oblasti Tatranskej Javoriny hlásili škody na necelých 1 000 kubických metroch.

Následky vyčíňania vetra zamestnanci ŠL TANAP-u ešte stále monitorujú. „V teréne sú nielen lesníci z jednotlivých ochranných obvodov, ale aj pracovníci Strediska terénnych služieb ŠL TANAP-u, ktorí si postupne prechádzajú jednotlivé turistické chodníky a prípadné vývraty priebežne odstraňujú,“ priblížila Petránová.

Dodala, že aj preto ŠL TANAP-u ako správca turistických chodníkov na území TANAP-u žiadajú návštevníkov Tatier, aby zvýšili opatrnosť pri pohybe po turistických chodníkoch a rešpektovali pokyny pracovníkov, ktorí pracujú na ich spriechodnení. „Zároveň upozorňujeme, že od štvrtka 1. novembra platí v TANAP-e sezónna uzávera značkovaných chodníkov. V praxi to znamená, že turisti sa môžu vybrať len po vysokohorské chaty, s výnimkou tej pod Rysmi, ktorá je v zime uzatvorená,“ povedala.

Obmedzenie sa podľa verejnej vyhlášky, ktorá momentálne nahrádza chýbajúci návštevný poriadok TANAP-u, skončí 14. júna.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP