Banské vody na hornej Nitre sú znečistené arzénom, tvrdí Greenpeace

Okolie výpustov banských vôd na hornej Nitre je znečistené arzénom. Tvrdí to organizácia Greenpeace na základe výsledkov analýz desiatich vzoriek sedimentov z hornej Nitry, informovala v utorok TASR riaditeľka organizácie Ivana Kohutková.

06.11.2018 14:48
debata (8)

Vzorky, ktoré mimovládna organizácia dala analyzovať, odobrala z piatich vodných tokov, do ktorých majú Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) vypúšťať banské odpadové vody. Aktivisti a aktivistky organizácie odobrali v októbri sedimenty z tokov Krivý potok (Buchlová), Hlinky, Kristovček, Ťakov a Handlovka. „Vzorky pochádzali vždy z dvoch miest toku. Prvé bolo najbližšie k výpustu banských odpadových vôd a druhé vo vzdialenosti 30 až 250 metrov od tohto miesta, v závislosti od podmienok v koryte. Vzorky následne analyzovali akreditované laboratóriá ALS Czech Republic, s.r.o.,“ konkretizovala Kohutková.

189-krát vyššie množstvo

Všetky testované sedimenty podľa nej obsahovali predovšetkým znepokojivé množstvá arzénu, pričom ich hodnoty sa pohybovali v rozmedzí 21,1 miligramu na kilogram (mg/kg) až 3780 mg/kg. „Konkrétne limitné hodnoty pre arzén v sedimentoch naša legislatíva neurčuje. Hodnoty preto možno iba orientačne porovnať so zákonnými hodnotami pre dnové sedimenty určené na aplikáciu do pôdy, či limitmi pre hodnoty arzénu zo zahraničia,“ priblížila s tým, že slovenský zákon uvádza limitnú hodnotu pre arzén 20 mg/kg a holandský dokument definuje 29 mg/kg arzénu ako cieľovú hodnotu v sedimentoch a pôde.

„Ak porovnáme nami zistené hodnoty s dostupnou legislatívou, v jednom mieste je množstvo arzénu až 189-krát vyššie. To je neprípustné. Treba si uvedomiť, že arzén má toxické účinky pre ľudské zdravie a vodné organizmy. Je mutagénny a karcinogénny. V životnom prostredí sa nerozkladá, naopak, zotrváva v ňom. Následne sa môže hromadiť v telách živých organizmov,“ zdôraznila riaditeľka Greenpeace Slovensko.

Enviromentalisti hovoria o hazarde

Podľa environmentalistov je akákoľvek diskusia o pokračovaní ťažby v rámci nového, 12. ťažobného poľa hazardom pre región. „V súčasnosti prebieha intenzívna debata o budúcnosti hornej Nitry. Naše merania ukazujú, že ekologická záťaž v regióne je naozaj závažná. Aj keby sa už zajtra prestalo ťažiť, škody na životnom prostredí zostanú dedičstvom pre región a budúce generácie. Od kompetentných očakávame dve konkrétne veci, aby určili presný dátum útlmu ťažby a aby sa zaviazali k likvidácii environmentálnych záťaží, ktorú ťažba v regióne zanechá. Dajú tak nádej na nový štart a lepšiu budúcnosť pre obyvateľstvo hornej Nitry,“ dodala Kohutková.

Postup organizácie Greenpeace Slovensko a informácie o vysokých hodnotách arzénu v okolí výpustov banských vôd považuje HBP za nekorektné a neobjektívne. „Nie sú známe lokality odberných miest, okolnosti a spôsob, akým boli vzorky vôd odoberané. Aktivisti neprejavili žiadny záujem o poznanie geologického prostredia a ďalších relevantných údajov súvisiacich s touto odbornou témou,“ reagovala ďalej hovorkyňa spoločnosti Adriana Siváková.

Bane sa odvolávajú na certifikované laboratórium

HBP podľa nej vypúšťajú banské vody do povrchových tokov v súlade s povoleniami Okresného úradu Prievidza, pričom ich kvalitatívne ukazovatele pravidelne monitorujú, ich hodnoty sú v súlade s Nariadením vlády SR a neprekračujú stanovené limity.

„Odmietame tvrdenia Greenpeace Slovensko, že plánovaná ťažba v 12. poli Nováky je hazardom pre región. V marci tohto roka spoločnosť ENVIGEO pre stanovenie vplyvu súčasnej a navrhovanej banskej činnosti odobrala vzorky banskej povrchovej vody, vypúšťanej do rieky Nitra. Analýzu vykonávalo nezávislé certifikované skúšobné laboratórium EUROFINS. Namerané hodnoty arzénu (0,0026 – 0,0028 mg/l) nezodpovedajú tvrdeniam Greenpeace,“ ozrejmila ďalej Siváková.

Naopak, analýza podľa nej preukázala, že vplyv vykonávanej, ako aj navrhovanej banskej činnosti v 12. poli Nováky na kvalitu povrchových vôd rieky Nitra a následne celého povodia Dunaja, nie je významný. „Všetky stanovené ukazovatele spĺňajú požiadavky na kvalitu povrchovej vody a neprekračujú limitné a odporúčané hodnoty. Vyjadrenia Greenpeace považujeme za účelové a tendenčné, namierené proti pokračovaniu ťažby v pripravovanej ťažobnej kapacite,“ dodala.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Greenpeace #baníctvo #Horná Nitra