V Bratislave sa začal knižný veľtrh Bibliotéka 2018

V bratislavskej Inchebe otvorili vo štvrtok dopoludnia 26. medzinárodný knižný veľtrh Bibliotéka 2018. Počas štyroch dní do nedele 11. novembra sa môžu návštevníci zoznámiť s tisíckami knižných titulov všetkých žánrov.

08.11.2018 11:55
incheba, biblioteka 2014, kniha, knihy Foto: ,
Na archívnej snímke návštevníci Bibliotéky v roku 2014.
debata

Podujatie sa tradične uskutoční súbežne s 23. výstavou vzdelávania a didaktickej techniky Pedagogika približujúcou nielen klasické učebné pomôcky, ale aj rôzne formy vzdelávania. Na ploche 10.000 štvorcových metrov sa celkovo predstaví 200 vystavovateľov z Česka, Maďarska, Poľska, Rumunska, Ruska a Slovenska.

Vďaka žánrovej rozmanitosti si na 26. medzinárodnom knižnom veľtrhu prídu na svoje fanúšikovia literatúry faktu, sci-fi, ženských románov, detektívok, poviedok, detských kníh, cudzojazyčnej literatúry i poézie. Na šiestich pódiách sú prichystané stretnutia s autormi, autogramiády, krsty kníh, dramatizované čítania, besedy, rozprávky či tvorivé dielne pre deti. Lákadlom pre návštevníkov sú aj výrazné zľavy; vystavovatelia budú ponúkať knihy už od jedného eura.

Video

Bibliotéka nezabudla ani na najmenších, odborníci sa zhodujú v tom, že ku knihám je potrebné viesť deti od útleho veku. Na detských pódiách sa deti budú môcť hrať s animátormi, kresliť, spievať, tancovať a stretnúť sa s autormi detských kníh, ktorí budú priamo na veľtrhu čítať.

Počas slávnostného otvorenia knižného veľtrhu už dvanásty raz slávnostne odovzdali Cenu Bibliotéky. Tento rok sa odborná porota rozhodla oceniť dve autorky: Veroniku Dianiškovú za knihu básní Správy z nedomovov a Michaelu Zakuťanskú za knihu tragikomédií Prešovská trilógia. Cena Bibliotéky je od roku 2007 udeľovaná za najlepšie slovenské knižné dielo (próza, poézia a tvorba pre deti a mládež) ženskej autorky vydané v predchádzajú­com roku.

Sme veľmi vďační, že Slovensko má takýto už dlhoročne etablovaný knižný veľtrh, ktorý je porovnateľný s viacerými významnými knižnými veľtrhmi na svete. Teší nás hlavne to, že z roka na rok sa zvyšuje počet účastníkov a prichádza stále viac a viac mladých ľudí. V tom vidíme ohromný potenciál, pretože kniha vo svete nových komunikačných technológií nestráca, a som presvedčený, že nestratí, svoj význam. Ministerstvo kultúry rozhodlo vytvoriť pri medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana centrum pre prácu s detskou literatúrou. Považujeme za veľmi dôležité, aby od malička, predškolských a školských čias, deti začali pracovať s literatúrou a zvykali si na tento klasický kultúrny produkt, ktorý je nenahraditeľný pre harmonický rozvoj mladých ľudí, povedal pre TASR štátny tajomník ministerstva kultúry Ivan Sečík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibliotéka