U.S. Steel uspel v spore o know-how za desiatky miliónov eur

V dlhoročnom spore o desiatky miliónov eur, ktoré si ako náhradu škody nárokuje americká firma ADAMS&Co., rozhodol košický krajský súd v prospech oceliarní U.S. Steel Košice. Zmluvu o poskytnutí poradenských služieb z roku 1997, o ktorú sa žalobca opiera, označil súd za neplatnú.

09.11.2018 11:47
debata

„Keďže platnosť, resp. neplatnosť tejto zmluvy má zásadný význam na priebeh ďalšieho konania, súd dospel k záveru, že je potrebné za danej situácie rozhodnúť medzitýmnym rozsudkom, že zmluva o poskytnutí poradenských služieb zo dňa 4. septembra 1997, z ktorej žalobca odvodzuje svoj nárok, je neplatná. Súd rozhodol na základe toho, že právny zástupca žalobcu nenavrhol vo veci vykonať – výsluchom – dokazovanie Ing. M., ktorý údajne uvedenú zmluvu podpísal,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského súdu Košice Anna Pančurová.

Súčasné „čiastkové“ rozhodnutie v spore zatiaľ nie je právoplatné a ADAMS&Co. sa môže odvolať. Krajský súd bude vo veci samej ďalej konať až po právoplatnosti tohto rozsudku.

Košický U.S. Steel ocenil verdikt súdu. „Dlhodobo sme trvali na tom, že tento prípad nemá žiadny relevantný základ a sme veľmi radi, že sa s tým súd stotožnil,“ reagoval hovorca oceliarní Ján Bača. „Vždy sme verili v právny štát a budeme ho naďalej podporovať, keďže firmy investujúce na Slovensku si musia byť isté, že sa môžu spoľahnúť na súdny systém a spravodlivé rozhodovanie sporov,“ konštatoval ďalej.

20-ročný spor

Spoločnosť ADAMS&Co., INC už takmer 20 rokov vedie spor, ktorým sa domáha náhrady škody za to, že firmy patriace do skupiny niekdajších Východoslovenských železiarní (VSŽ) mali neoprávnene využívať jej know-how. Žalovanou stranou je popri U.S. Steel Košice spoločnosť Gratio Holdings so sídlom na Cypre, ktorá sa stala právnym nástupcom VSŽ. Žalobu podala poradenská firma registrovaná v americkom štáte Delawere ešte v roku 1999 proti vtedajšej spoločnosti VSŽ Oceľ. Žalovaná suma vtedy bola 9,6 milióna USD, neskôr sa zvýšila na 16 miliónov USD a ďalej rástla údajnými úrokmi z omeškania.

V spore krajský súd vlani v marci vyhovel návrhu žalobcu na zaistenie časti pozemkov U.S. Steel Košice. Ich rozsah – zhruba 500 hektárov bol podľa americkej firmy adekvátny sume 47 miliónov USD (39,84 milióna eur), na ktorú vtedy narástla výška žalovanej sumy. Stalo sa tak pre „dôvodnú obavu“ žalobcu, že prípadná exekúcia voči oceliarňam bude ohrozená, a to vzhľadom na medializované informácie o chystanom predaji oceliarní. Najvyšší súd (NS) SR však po podaní odvolania zo strany U.S. Steel toto rozhodnutie zrušil.

debata chyba
Viac na túto tému: #súdny spor #U.S. Steel Košice