Príroda je najoriginálnejší šperkársky majster, tvrdia v Tihányiovskom kaštieli

Tajuplné šperky z rastlinnej ríše. Aj tak možno parafrázovať výstavu s oficiálnym názvom Rastlinná ríša tajuplná šperkovnica, ktorú sprístupnili v Stredoslovenskom múzeu v Tihányiovskom kaštieli v Radvani v Banskej Bystrici.

12.11.2018 15:55
Stredoslovenské múzeum, výstava Foto:
Prirodná šperkovanica má nezameniteľný charakter.
debata

Nielen v jesennom období je príroda prekrásna šperkovnica. Ale vtedy, na rozdiel od iných ročných období, keď je jej svet viacmenej jednofarebný, očarí pestrofarebným pozadím s krásnymi umeleckými artefaktami, ktoré nikto nevie vymyslieť a vyčarovať. A práve o to sa v Stredoslovenskom múzeu pokúsili.

Výstava Rastlinná ríša tajuplná šperkovnica ponúka návštevníkom múzea nádherné prírodné šperky autoriek doc. RNDr. Ľudmily Illášovej a jej sestry RNDr. Heleny Šípošovej CSc. Tituly pred menom aj za menom nemusia nič okrem dosiahnutého vzdelanie znamenať, tentokrát však okrem toho obsahujú nenapodobiteľnú zručnosť a originalitu, ktorá sa právom nazýva umením. Obe autorky sa dlhoročne zaoberajú štúdiom, zberom a prezentáciou šperkov a ozdôb z rastlinných materiálov.

Okrem dreva ponúka materiál rastlinnej ríše škálu jedinečných ozdôb vytvorených z prírodných esencií. Výstava prezentuje originálne prírodné šperky nielen z depozitov múzeí, ale aj z tvorby súčasných autorov. Slovenské národné múzeum – Etnografické múzeum v Martine poskytlo kolekciu ozdôb z rastlinného materiálu zo zbierky Milana Rastislava Štefánika.

Príroda a jej šperkovnica na výstave v... Foto: Archív Stredoslovenského múzea
Stredoslovenské múzeum, výstava Príroda a jej šperkovnica na výstave v Stredoslovenskom múzeu.

Tvorcovia exponátov zahraničného pôvodu sú zväčša anonymní, šikovní miestni obyvatelia, ktorí sa živia ich predajom. Na výstavu zapožičali originálne výrobky aj viacerí súkromní majitelia, ktorí si vzácne suveníry priniesli z rôznych cestovateľských či misionárskych ci­est.

Výstava prezentuje širokú ukážku ozdôb z najrôznejších odvetví života a kultúry z rôznych kútov sveta. Osobitná expozícia je venovaná modlitbovým a meditačným šnúram s ukážkou ružencov a predmetov, ktoré sa používajú pri duchovných a meditačných úkonoch. Neprehliadnuteľné sú aj prírodné šperky z plodov a semien jedovatých druhov rastlín, ktoré sa využívali v ozdobnej tvorbe kvôli ich zaujímavému vzhľadu. Svojský ozdobný potenciál poskytujú i plodiny, ktoré sa bežne vyskytujú v každej domácnosti: fazuľa, cícer, tekvica, uhorka, kukurica, slnečnica, ale aj kávové zrná či rôzne koreniny. Množstvo ďalších pôvabných ozdôb, ktoré ukrýva jedinečná prírodná šperkovnica, bude zdobiť Tihányiovský kaštieľ do 24. februára 2019. Komentovaná prehliadka výstavy za účasti oboch autoriek bude 24. januára 2019 o 16.00 h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenské múzeum