Teta Žofka oslávila stoštyri rokov

Nik jej nepovie inak ako teta Žofka. Najstaršia Handlovčanka Žofia Martišová oslávila 104. narodeniny. V baníckom meste ju tuším každý pozná, veď vyše dvadsať rokov bola riaditeľkou tamojšej knižnice.

12.11.2018 17:26
debata (5)

Žofia Martišová nemala ľahký život. Veľmi skoro prišla o manžela a s malými deťmi zostala sama. „Mamička je vojnová vdova. Otec nám zahynul počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore. Vychovala nás sama, mňa aj môjho brata, ktorý už nežije. Sama sa s nami trápila celý život,“ rozpráva matkin životný príbeh 84-ročná dcéra Žofia Martišová. „Veľmi ma podporovala pri štúdiách, chodila som na konzervatórium v Bratislave. Musím však povedať, že bola veľmi prísna a kritická k mojej robote. Pozor, sú aj lepší, to mi vždy pripomínala, nebuď veľmi hrdá. Držala ma vždy pri zemi a za to som jej vďačná,“ pokračuje.

Video

Dcéra je známa herečka, pôsobí v Nitrianskom divadle. Vraví, že jej mama bola vždy veľmi pracovitá, aktívna, rada organizovala brigády, poznávacie, rekreačné zájazdy. „V knižnici pracovala dvadsaťdva rokov, celý čas bola riaditeľka. Bola nesmierne činorodá, nezaháľala, nevedela to, nevedela nepracovať. Doma aj vyšívala, háčkovala, pracovala v záhrade, strašne rada chodila medzi ľudí a stále má rada okolo seba spoločnosť,“ prezrádza o mame.

zväčšiť Teta Žofka Martišová s dcérou Žofiou. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Žofka Martišová Teta Žofka Martišová s dcérou Žofiou.

O tom, že teta Žofka má rada ľudí a spoločnosť, svedčí aj riaditeľka Mestskej knižnice v Handlovej Daniela Mikulášová. „Do veku stotri rokov chodila za nami do knižnice. Ešte vlani prišla na vianočnú kapustnicu, ktorú varíme pre bývalých aj súčasných pracovníkov. Hoci som zaviedla túto tradíciu ja, teta Žofka sa jej hneď pred pätnástimi rokmi chytila a povedala, že ona pre nás bude variť kapustnicu. Varila nám ju ešte ako storočná,“ usmieva sa Mikulášová s tým, že teta Žofka je stále dušou tamojšej knižnice.

Samotná oslávenkyňa sa potešila každému gratulantovi. Nechýbal medzi nimi ani bývalý prezident republiky Ivan Gašparovič. „Aj môj Ivanko prišiel,“ potešila sa. „Ako sa cítim? To sa nedá vyjadriť, čo človek teraz cíti. Toľko ľudí prišlo sem za mnou, za obyčajnou ženou! Ďakujem vám pekne dievčatá, chlapci, ďakujem,“ tešila sa teta Žofka.

Má dokonca aj recept na dlhovekosť. „Práca. Tá je prvoradá. Veľmi rada robím a chcela by som ešte aj teraz pracovať, to človeka drží,“ hovorí pani Martišová.

Žofia Martišová sa narodila 9. novembra 1914 v baníckej rodine v maďarskej Tatabányi. Rodina sa presťahovala do Handlovej, keď mala päť rokov. Vydávala sa ako dvadsaťročná za Jozefa Martiša. Manželom sa narodila dcéra Žofia a syn Jozef. Pani Martišová milovala knihy a literatúru. V knižnici viedla čitateľské krúžky a svoju lásku ku knihám a k divadlu vštepovala nielen svojim deťom, ale všetkým návštevníkom knižnice. Podieľala sa na tvorbe histórie mesta, stála pri handlovských ochotníkoch, organizovala kultúrne a spoločenské podujatia. Zapájala sa do práce v Červenom kríži, v Matici slovenskej, Slovenskom zväze žien, Živene a bola aj mestskou poslankyňou. Pri príležitosti stých narodenín dostala titul čestná občianka mesta Handlová. Od decembra 2017 je obyvateľkou Senior centra Handlová.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Handlová