VIDEO: Vianočné trhy s panorámou zhorenej budovy v Bratislave

Biznis musí pokračovať, aj keď to celé nevyzerá dobre. Takto v Bratislave zrejme vyhodnotili následky stredajšieho požiaru na Hlavnom námestí, kde sú vianočné trhy. Policajný vyšetrovateľ už začal pre požiar trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

30.11.2018 06:00
debata (12)
Video

Stánky ani nie po jednom dni opäť otvorili, hoci panoráma sa výrazne zmenila. Vianočné ozdoby a svetielka doplnil pohľad na obhorenú budovu. Návštevník, ktorý napríklad strávi čas na prepychových trhoch vo Viedni a potom sa príde pozrieť do Bratislavy, môže zostať poriadne zaskočený.

Trhy napriek zničenej časti námestia zjavne pokračujú z komerčných dôvodov. Stánkari naháňajú ďalej tržby a radnica inkasuje dane. Za prenájom stánkov sa platia vysoké sumy, výsledkom čoho sú vysoké ceny. Jedna lokša vyjde aj na 2,50 eura. Počet návštevníkov trhov sa napriek stredajšiemu incidentu neznížil. „Stánky sú opäť otvorené a pokračujú v súlade s riadnymi otváracími hodinami,“ ozrejmil magistrát hlavného mesta.

Požiar na Hlavnom námestí vypukol v stredu krátko po 15.30 hod. Zapríčinený bol výbuchom propán-butánových fliaš v stánku pred budovou kaviarne Roland café. Oheň sa ďalej rozšíril aj do budovy. Podľa informácií RTVS patril stánok bez povolenia práve vyhorenej historickej kaviarni.

Odhadované škody sú viac ako 200-tisíc eur. Zranená bola jedna osoba, ktorá utrpela popáleniny na tvári a na rukách. Trhy na Hlavnom a Františkánskom námestí boli v stredu z bezpečnostných dôvodov uzatvorené.

„Stánok, v ktorom vypukol požiar na Hlavnom námestí, nebol súčasťou vianočných trhov hlavného mesta,“ povedala hovorkyňa mesta Bratislava Zuzana Onufer. V stanovisku zároveň dodala, že majitelia stánku nemali s hlavným mestom podpísanú nájomnú zmluvu, pričom hlavné mesto ani nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva. Onufer upozornila na to, že stánky, ktoré majú riadnu nájomnú zmluvu s hlavným mestom, majú v zmluve povinnosť dodržiavať požiarne a bezpečnostné predpisy.

„Zhorený stánok stál na súkromnom pozemku, a teda mesto na jeho fungovanie nemalo dosah. Stánok sčasti zasahoval aj do pozemku mesta, na čo bol majiteľ 22. novembra pracovníkmi mesta upozornený a vyzvali ho na posunutie, respektíve odstránenie stánku z pozemku mesta,“ dodala Onufer. Magistrát už minulý rok udelil majiteľovi stánku pokutu vo výške 1 000 eur pre zasahovanie stánku do pozemku mesta.

Mesto tvrdí, že stánky na vianočných trhoch, ktoré majú riadnu nájomnú zmluvu s hlavným mestom, majú v zmluve povinnosť dodržiavať požiarne a bezpečnostné predpisy.

Novozvolený primátor Bratislavy Matúš Vallo však nerozumie, ako mohol na vianočných trhoch na bratislavskom Hlavnom námestí fungovať stánok, ktorý nebol ich súčasťou a jeho majitelia nemali podpísanú nájomnú zmluvu a ani mesto nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva. „Predpokladám, že to, ako mohlo prísť k takémuto fatálnemu zanedbaniu povinností mesta, jeho súčasné vedenie čo najskôr vysvetlí,“ uviedol Vallo, ktorý vedenie hlavného mesta po primátorovi Ivovi Nesrovnalovi preberie 7. decembra.

Na požiar upozornili mestskí policajti, ktorí vyrozumeli príslušníkov Hasičského a záchranného zboru. „Mestskí policajti do príchodu hasičov zabezpečili miesto požiaru a ľudí, ktorí sa v blízkosti nachádzali, presúvali do bezpečia,“ uviedol hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva. Presná príčina požiaru je však stále predmetom vyšetrovania. Policajný vyšetrovateľ už začal pre stredajší požiar na vianočných trhoch trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vianočné trhy #Hlavné námestie