Oheň zobral život matke a jej štyrom deťom

Štyri deti s mamou zomreli v horiacom dome v Richnave v okrese Gelnica. Hasiči s plameňmi bojovali asi štyri hodiny. Hovorí sa o dvoch verziách, ako vzbĺkol smrtiaci požiar. K tragédii rodiny sa vyjadrili aj najvyšší ústavní činitelia.

30.11.2018 07:54 , aktualizované: 21:50

Štvorizbový prízemný dom na kopci na konci dediny začal horieť pred treťou hodinou v noci na piatok. Hasiči až po siedmej ráno hlásili, že požiar zlikvidovali. Ako uviedli na sociálnej sieti, požiar zničil strechu, ktorá sa prepadla. „Prieskumom bolo zistené, že v objekte sa nachádza päť uhoretých osôb, z toho štyri deti,“ dodali hasiči. V ohni zomrela 28-ročná matka a jej štyri dcéry vo veku 5, 7, 8 a 9 rokov.

Informáciu potvrdil aj starosta Richnavy Ivan Dunka. Dodal, že ďalšie dve deti nebohej spali u starej mamy. „Je to veľká tragédia, v našej obci sa niečo také stalo po prvý raz,“ sťažka sa rozhovoril starosta. Spresnil, že rodina je síce richnavská, dom však už stál v katastri susednej obce. „Je to celé zamotané, uvidíme, ako to dopadne. Ale chcel by som rodine pomôcť, veď viete, päť pohrebov…“ dodal.

V osade obývanej Rómami žije približne dva a pol tisíca obyvateľov. Hovorí sa o dvoch možných verziách nešťastia. Jednu potvrdil tak starosta, ako aj blízka rodina. Susedia hovoria, že na rodinu sa znieslo všetko nešťastie sveta. Pred niekoľkými dňami nechal muž mladú matku samu so šiestimi deťmi. Vraj odišiel za inou… Žena sa nevedela vyrovnať s jeho neverou a tvrdila, že muža má ešte stále rada.

Okrem toho mali vo štvrtok v rodine pohreb. Rodina hovorí, že matka veľmi ťažko niesla obe nešťastia a so svojou temperamentnou povahou sa mala vyhrážať, že si ublíži. Jej brat uviedol, že dokonca brala lieky na upokojenie a bola z celej situácie psychicky na dne.

Druhá verzia je racionálnejšia. V murovanom, ale nedokončenom dome sa kúrilo pieckami a mala tam byť aj plynová bomba. Podľa miestnych mohla vybuchnúť práve plynová bomba a od nej sa rozhorel celý dom. Spiaci zrejme nestihli pred plameňmi ujsť.

Príčinou požiaru sa zaoberajú experti tak z hasičského, ako aj z Policajného zboru. „Príslušníci Policajného zboru na mieste udalosť dokumentujú a vykonávajú potrebné úkony. Presná príčina požiaru je predmetom ďalšieho vyšetrovania,“ informovala aj polícia.

K tragédii sa vyjadrili aj všetci traja najvyšší ústavní činitelia. Premiér Peter Pellegrini (Smer) na tlačovej besede vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým, prezident Andrej Kiska na sociálnej sieti pripomenul, že v osadách žijú desiatky tisíc ľudí, a predseda parlamentu Andrej Danko tiež vyjadril ľútosť na smrťou štyroch detí a ich mamy. Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz sa vybral na miesto nešťastia. „Moji kolegovia z regionálnej kancelárie sú už na mieste a snažia sa pomôcť, ako vedia. Urobíme maximum, aby sme pomohli pozostalým,“ napísal na sociálnej sieti.

Výber požiarov s obeťami na životoch

24. apríla 1999
Pri požiari, ktorý vypukol v noci na 24. apríla v Rožňave, zahynuli dve deti, dvojročný chlapec a trojročná dievčatko. Boli nájdené v posteli a pravdepodobne zomreli udusením ešte pred vypuknutím ohňa.

6. januára 2004
Požiar drevenej chatrče vo východoslovenskej obci Huncovce v noci na 6. januára pripravil o život dvojročné dievčatko a oboch jeho rodičov. Tragédiu pravdepodobne zavinil nebezpečný systém vykurovania na pevné palivo.

3. augusta 2007
Požiar, ktorý v noci na 3. augusta zachvátil ubytovňu pre sociálne slabšie rodiny v Kysuckom Novom Meste na strednom Slovenskom, neprežili štyria ľudia.

14. marca 2011
Pri požiari rodinného domu vo východoslovenskej Lomničke zomrela v noci na 14. marca mladá matka so štyrmi deťmi, najmladší syn bol týždeň starý, ďalší chlapci boli vo veku tri a päť rokov, dievča vo veku jeden a pol roka.

31. januára 2015
Požiar v domove pre seniorov v Hurbanove na južnom Slovensku si vyžiadal život dvoch ľudí. Plamene zasiahli jednu z izieb, telá obetí tam našli privolaní hasiči, ktorí požiar zlikvidovali.

6. októbra 2015
Pri rozsiahlom požiari hotela Junior v lyžiarskom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách zomrel jeden človek, hasiči z budovy evakuovali vyše 130 ľudí.

17. decembra 2015
Pri požiari domu v obci Sačurov pri Vranove nad Topľou zahynuli tri deti.

4. novembra 2016
Pri nočnom požiari v jednom z bytov obytného domu v bratislavskej mestskej časti Dúbravka zomrel jeden človek. Oheň sa následne rozšíril do spoločných priestorov domu.

7. decembra 2017
Pri požiari chatrče v osade Jarovnice neďaleko Sabinova zomreli v noci na 7. decembra dvaja ľudia. Oheň vypukol v provizórnom menšom príbytku v obci a pri požiari sa prepadla strecha objektu. Hasiči našli obhorené pozostatky dvoch osôb, zrejme manželský pár, ktorý býval v osade.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #požiar #Gelnica #požiar v Richnave