Čerti sa už tešia na Piešťany

Po roku čerti opäť zavítajú do Piešťan. No tak ako vlani, keď mal pochod premiéru, aj teraz sa v kúpeľnom meste vášnivo diskutuje, či je táto akcia iba zábavou, alebo satanistickou záležitosťou.

03.12.2018 15:00
cert Foto: ,
Vlaňajší pochod Krampusov v Piešťanoch.
debata (12)

Minulý rok štyridsiatka čertov prilákala do mesta vyše desaťtisíc ľudí z celého Slovenska. V sobotu 15. decembra bude Krampus – pochod čertov oveľa bohatší, mestom sa bude producírovať až 150 masiek. „Vlani protestovala úzka skupina ľudí. Aj keď sa nenaplnili scenáre o satanizme, traumatizovaných deťoch a podujatie bolo divácky úspešné, odporcovia sa opäť snažia vyvinúť verejný tlak na nového primátora, aby podujatie zrušil,“ hovorí organizátor Marián Brezovan. Dodáva, že ide o kultúrno-spoločenské zábavné podujatie, karneval.

Petíciu za zastavenie pochodu organizuje Nadácia Slovakia Christiana, ktorá má sídlo v Bratislave. Prekáža jej nielen podujatie v Piešťanoch, ale aj podobné v Bratislave. Hovorí o infiltrácii okultných až satanistických symbolov do verejného priestoru a kultúry. Podľa správcu nadácie Andreja Ralbovského je zavrhnutiahodné, že súčasťou pochodu bude aj fotenie s čertmi alebo tancovanie a vyvádzanie s čertom, v Piešťanoch dokonca Pekelný stan. „Tým dochádza k prezentovaniu temného duchovného sveta, pekla a démonických bytostí, ktoré skutočne existujú, ako niečoho neškodného, s čím sa možno zabávať a žartovať,“ mieni Ralbovský, ktorý za urážku považuje aj spojenie „čertovské Vianoce“. Tvrdí, že pod petíciu sa podpísalo už vyše desaťtisíc ľudí.

Vlani mestskí poslanci v Piešťanoch rozhodli, že pripravovaný prvý ročník podujatia na poslednú chvíľu zrušia a vykážu z mesta. Čertovský pochod chceli zastaviť pre údajné obmedzenie vo verejnej doprave. Nakoniec sa konal, hoci mal upravenú trasu. Pod veľký záujem ľudí o pochod sa zrejme podpísala aj kampaň za jeho zrušenie. Usporiadatelia si aj tento rok stoja za svojím – pochod bude, a upozorňujú, že medzi spoluorganizátormi figuruje aj samotné mesto.

V Piešťanoch je ustanovujúce mestské zastupiteľstvo naplánované na 7. decembra. Funkcie primátora sa ujme Peter Jančovič. Ten zatiaľ nechce prezentovať svoj postoj k pochodu čertov. „Ťažko sa budem v týchto chvíľach k tomu vyjadrovať z pozície primátora mesta, počkajme si, kým ním skutočne budem,“ povedal Jančovič s tým, že aktuálne za prípravu akcie zodpovedá súčasné vedenie mesta na čele s ešte úradujúcim primátorom Milošom Tamajkom.

Ten s akciou súhlasí. „Mesto Piešťany vníma Pochod čertov pozitívne. Posledný ročník sa zrealizoval bez akýchkoľvek incidentov, keďže organizátori zabezpečili akciu po stránke organizačnej aj po stránke bezpečnostnej. Je to príležitosť prilákať do mesta návštevníkov, čo je veľký prínos pre cestovný ruch. Počas minulého ročníka sme zaznamenali viac ako desaťtisíc návštevníkov, ktorí prišli cielene práve na toto podujatie. Veríme, že nové vedenie radnice sa tiež stotožní s názorom terajšieho vedenia a pochod čertov podporí aj v ďalších rokoch a táto akcia sa stane každoročným spestrením programu mesta počas adventu,“ povedala vedúca kancelárie dosluhujúceho primátora Annamária Voleková. Dodala, že mestu zatiaľ nebola doručená žiadna petícia a podľa názoru vedenia chce podujatiu zabrániť úzka skupina ľudí.

Čo je Krampus

Krampus mýtická, rohatá bytosť – sčasti zviera, sčasti človek. Pochádza z rakúskeho a juhonemeckého folklóru, zodpovedá nášmu čertovi. Objavuje sa okolo 5. decembra spolu so svätým Mikulášom. Kým Mikuláš odmeňuje dobré deti sladkosťami, Krampusovou úlohou je potrestať tie neposlušné a zlé – zjesť ich. Okolo 22. decembra sa premení na človeka a vôbec si nepamätá, čo povyvádzal v podobe čerta.

V alpských dedinkách sú krampuslaufy – pochody čertov – tradíciou. Prehliadka sofistikovaných masiek a kostýmov láka najmä turistov. Maska Krampusa musí mať rohy, okolo pása pripevnený zvon, ktorým vraj zaháňa zlých ľudí, kravský chvost a v ruke prút na šľahanie. Do obrovského koša na chrbte potom patria neposlušné deti.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #krampus