Vedenia Nového Mesta sa oficiálne ujal staronový starosta Rudolf Kusý

Vedenia bratislavského Nového Mesta sa pre nové štvorročné funkčné obdobie vo štvrtok oficiálne ujal staronový starosta Rudolf Kusý (nezávislý). Stalo sa tak na ustanovujúcom zasadnutí miestneho zastupiteľstva, keď šéf novomestskej samosprávy spolu s novými poslancami zložil sľub.

06.12.2018 16:10
rudolf kusý Foto: ,
Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.
debata

Starosta v prvom rade poďakoval všetkým doterajším poslancom i pracovníkom miestneho úradu za spoluprácu počas uplynulých štyroch rokov. Novým poslancom zablahoželal k zvoleniu do poslaneckého zboru, pričom ich zároveň vyzval na spoluprácu pre rozvoj mestskej časti, ako aj mesta. Poznamenal, že hlavnými úlohami, ktoré majú pred sebou, sú pokračujúca rekonštrukcia škôl a škôlok a rozširovanie kapacít, riešenie parkovacej politiky v spolupráci s hlavným mestom či vybudovanie sociálneho zariadenia s celodennou starostlivosťou.

Pozornosť upriamil aj na sčítanie obyvateľov, ktoré Slovensko čaká o pár rokov a ktoré má priamy dosah na financovanie samosprávy. Podľa Kusého bude v tejto súvislosti dôležité presvedčiť čo najviac ľudí žijúcich v Novom Meste, aby si v ňom nahlásili trvalý pobyt a prihlásili sa v sčítaní. „V prípade, že len u nás, v Novom Meste, zvládneme túto úlohu úspešne, môžeme získať do rozpočtu mestskej časti každý ďalší rok o jeden milión eur viac,“ zdôraznil Kusý, pre ktorého sa začalo tretie funkčné obdobie.

Do miestneho zastupiteľstva si Novomešťania v novembrových komunálnych voľbách zvolili 25 zástupcov, z toho 19 mužov a šesť žien. Sú nimi Tomáš Korček, Libor Gašpierik, Andrej Balga, Branislav Filipovič, Pavol Dubček, Vladimír Mikuš, Katarína Augustinič, Marianna Mašátová Haliaková, Pavol Troiak, Peter Vaškovič, Pavol Galamboš, Roman Štamberský, Jakub Mrva, Martin Vlačiky, Edita Pfundtner, Darina Timková, Vladimír Volf, Juraj Petrovič, Richard Mikulec, Silvia Švecová, Katarína Šebejová, Stanislav Winkler, Andrej Árva, Peter Weiss a Martin Lovich.

Poslanecký zbor je prevažne nezávislý, keďže 18 poslancov nemá za sebou žiadnu politickú podporu. Zvyšných sedem poslancov podporujú politické strany a koalície. Najviac z nich, a to štyria, patrí do sedemkoalície SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, OKS, Nova, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska. Za dvomi poslancami stojí koalícia Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia a jeden poslanec patrí pod Stranu zelených Slovenska (SZS).

Záujmy mestskej časti budú v bratislavskom mestskom zastupiteľstve presadzovať poslanci Katarína Augustinič, Tomáš Korček, Jakub Mrva a Martin Vlačiky. Počet poslancov v mestskom parlamente sa totiž oproti minulému volebnému obdobiu zvýšil z troch na štyroch. Z doterajších zástupcov novomestskej samosprávy obhájili post Katarína Augustinič a Tomáš Korček.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Nové Mesto #Rudolf Kusý