Pri dobrom nápoji, jedle a koledách sa Štiavničania takto schádzajú už pätnásty rok. „Nielen nádvorie, ale aj priľahlé priestory tejto krásnej budovy sú obsadené výrobcami a remeselníkmi z celého Slovenska. Dokopy ich je tu asi 70 a ponúkajú ľuďom to, čo v obchodných reťazcoch nenájdu,“ hovorí etnografička Zuzana Denková zo Slovenského banského múzea, ktoré to celé organizuje. „Máme tu hrnčiarov, korytárov, drotárov, umeleckého kováča, rôzne sviatočné dekorácie a chutné občerstvenie,“ vymenovala niektoré z lákadiel.
Ak na tento špeciálny jarmok zavítate, pochutiť si môžete na párancoch, kapustnici, štrúdľach, klobásach a potom ich zapiť populárnou krampampulou. „Je to vianočný nápoj, ktorý k nám pravdepodobne doniesli študenti slávnej Baníckej akadémie. Môže mať zhruba 150 rokov, je to niečo podobné ako punč. Sú v ňom tri druhy alkoholu a má poriadne grády,“ tvrdí etnografička.
Mnohé dobroty na trhu chystajú vlastnoručne práve pracovníci múzea. Vo veľkom idú na odbyt výborné vianočné oblátky, ktoré okoloidúcim podávajú do ruky ešte teplé. Pečú ich nad ohňom v starožitnej kovovej forme z 19. storočia.
Pozornosť pútal aj výrobca špeciálnej cukrovej vaty. Nadšeným deťom ju ponúkal vo forme kvetov, dúhy, alebo snehuliakov.
Atmosféru vianočného jarmoku s rôznymi koledníkmi si môžete užiť aj počas soboty, kde program pokračuje do podvečerných hodín.