Šesť rokov 'natvrdo' za úder lopatou po hlave pre 20-ročného Jána

Trest šesť rokov odňatia slobody nepodmienečne za zločin ublíženia na zdraví potvrdil odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 20-ročného Jána Kováča z obce Muľa v okrese Veľký Krtíš. V minulosti viackrát trestaný Kováč sa v júni tohto roku pohádal a pobil s istým Róbertom a nakoniec ho ovalil po hlave lopatou.

12.12.2018 16:12
debata (2)

Incident sa stal 18. júna večer po 22. hodine v Muli po rodinnej oslave. Kováč v podnapitom stave sa pohádal s Róbertom. Hádka vyvrcholila vzájomným fyzickým napadnutím, pri ktorom lietali päste a aktéri sa pritom dokonca váľali v priekope. Po skončení bitky sedel Róbert na ceste a vtedy ho Kováč udrel zozadu lopatou po hlave. Spôsobil mu otras mozgu, hlbokú tržnú ranu na temene a ďalšie zranenia, z ktorých sa Róbert liečil takmer mesiac. Podľa znalcov vzhľadom na intenzitu a spôsob útoku mohlo dôjsť k priamemu ohrozeniu Róbertovho života.

Na prvostupňovom súde Kováč vinu priznal. Súd prihliadol na priznanie, ale nemohol mu uložiť nižší trest vzhľadom na kriminálnu minulosť Kováča, ktorý bol trestaný už ako mladistvý prevažne za krádeže, ale aj za sexuálny zločin. Kováč sa odvolal, že trest je prísny a požadoval jeho zmiernenie aj vzhľadom na to, že má družku a dieťa, o ktoré sa nemá kto starať. Tvrdil, že v čase útoku na Róberta bol opitý a vlastne nevedel, čo robí.

Odvolací senát Kováčovi nevyhovel a šesť rokov väzenia potvrdil. Podľa súdu pod vplyvom alkoholu bol Kováč agresívny aj v minulosti a nepoučil sa. Svedčí o tom register jeho trestov, ktoré dostal už ako mladistvý.

Predseda senátu hneď nariadil aj výkon trestu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #trest