Čertov v Piešťanoch vítalo takmer raz toľko ľudí ako vlani

Pochod čertov v Piešťanoch sa konal aj napriek petícii pod ktorú sa podpísalo približne trinásťtisíc ľudí z celého Slovenska. A mal obrovský úspech. Divákov prišlo takmer raz toľko, ako vlani. Vtedy ich počet odhadli na desaťtisíc. V sobotu však do Piešťan zavítalo podľa odhadov možno až do dvadsaťtisíc ľudí. Čertov, ktorí sa preháňali ulicami kúpeľného mesta bolo tiež oveľa viac.

15.12.2018 21:10 , aktualizované: 16.12.2018 09:51
Pieštany, pochod čertov, krampus, maska Foto: ,
Oproti predchádzajúcemu roku sa počet krampusov zvýšil približne na 150 masiek.
debata (62)

Kým pred rokom, kedy sa konal prvý ročník podujatia, ich prišlo necelých štyridsať, v tomto roku ich počet rátal až 150 masiek. Čertov vítali davy nadšených divákov, ale aj hŕstka odporcov s transparentom s nápisom: Super, že ste sa mi prišli pokloniť, spolu sme silnejší, Satan.

Na Pochod čertov – Krampus prišli tentoraz masky zo Slovenska, Čiech a Rakúska. Ľudia sa prišli pozrieť do Piešťan nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech. „Prišli sme z Brna, deti nám pílili uši už mesiac, tak čo sme mali robiť?“ smiala sa Marie Skovajsová, ktorá pricestovala s manželom a tromi deťmi vo veku 11, 9 a 6 rokov. Tie boli na takomto podujatí po prvýkrát a vravia, že čertov sa ani trochu nebáli, pretože celý rok poslúchali.

Jana Pastúchová z Bratislavy skonštatovala, že prišla s rodinou už aj vlani. „Museli sme prísť aj tento rok, aj keď pochod sa organizoval už aj u nás v hlavnom meste, ale tento Piešťanský má osobitnú atmosféru,“ povedala. Masky boli síce mimoriadne desivé, ale čerti deti nestrašili, naopak, fotili sa s nimi, hladkali ich po hlavách a podávali si s nimi ruky.

Našli sa aj odporcovia

Rovnako ako vlani, aj tento rok sa našli aj odporcovia, v mase nadšených ľudí sa však stratili. Vidieť bolo iba jediný transparent. „Ja s takouto akciou nesúhlasím, som kresťan a toto je proti hodnotám, ktorým v živote verím a ktorými sa riadim,“ myslí si Peter z kúpeľného mesta.

V Piešťanoch viedol boj proti podujatiu vedúci spoločenstva Živá voda, evanjelizátor Štefan Patrik Kováč. Ten vyzýval ľudí na sociálnych sieťach, aby akciu bojkotovali a aby sa podpísali pod petíciu za zákaz pochodu. „Zastupujem názor kresťanov v meste. Minulý rok som proti pochodu vystúpil v mestskom zastupiteľstve. Už vtedy toto podujatie rozdelilo nielen obyvateľov Piešťan, ale aj celého Slovenska. Mnohí hovoria o slobode, vraj tí, ktorí takú zábavu nechcú, nech tam nejdú. Protirečím im tým, že je to verejné priestranstvo a sú tam aj ľudia, čo to netúžia vidieť. Aj deti. Na Slovensku platí zákon o ochrane detí a ich psychického vývoja na základe ktorého má obec právomoc tento pochod čertov, synonymum diablov, zastaviť,“ argumentuje Š. P. Kováč.

Organizované podujatie označil za oslavu zla pred adventnou nedeľou. Dodáva, že v prípade pochodu čertov nemožno hovoriť o tradícii, pretože v našej krajine sú tradície založené na kresťanstve. „Keď to účelovo preženiem, Aztékovia mali tradície prinášania ľudských obetí. Čo keď niekto príde s požiadavkou riadiť sa nimi?“ dodáva Š. Kováč. Vraví, že na samotnom pochode protestovať nebol. „Ja som protestoval vo štvrtok na zasadnutí mestského zastupiteľstva a to stačilo. Moc to zastaviť majú len poslanci a primátor, ktorých väčšina bola zvolená hlasmi kresťanov. Preto som bol prekvapený, že sa nijakým spôsobom voči Pochodu "satanov“ neohradili," uzavrel Š. Kováč.

Organizátorov tešil veľký počet návštevníkov

Organizátori neskrývali radosť nad úspešným podujatím. „Tento rok prišlo ešte oveľa viac ľudí ako vlani, odhadujem, že ich tu môže byť až do dvadsaťtisíc,“ skonštatoval organizátor Ján Románek. Ten nerozumie snahe odporcov zrušiť takúto úspešnú akciu, ktorá navyše prilákala do kúpeľného mesta ľudí z celého Slovenska, ale aj okolitých krajín. „Nevidíme žiadne spojenie medzi karnevalom a vierou. Robíme kultúrno-spoločenské zábavné podujatie, ktorá má len čisto zábavný charakter festivalu a následných koncertov,“ uzavrel organizátor.

Oproti predchádzajúcemu roku sa počet krampusov... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Piešťany, pochod čertov, krampus, maska Oproti predchádzajúcemu roku sa počet krampusov zvýšil približne na 150 masiek.

Démonická a hororová ohavnosť?

Petíciu proti pochodu čertov organizuje Nadácia Slovakia Christiana, ktorá sídli v Bratislave. Podľa správcu nadácie Andreja Ralbovského je petícia pod názvom „Povedzme nie nekresťanskému pochodu čertov“ občianskou iniciatívou katolíckych laikov, ktorí sú proti tomu, aby sa takéto podujatia konali na Slovensku. Pod petíciu sa podpísalo nakoniec okolo trinásťtisíc ľudí a organizátori ju podľa vlastných slov odoslali pred samotným pochodom primátorovi Piešťan.

„Chceli sme dať širokej verejnosti príležitosť vyjadriť svoj nesúhlas s konaním pochodov čertov v našom štáte. Predovšetkým to vnímame ako urážku Boha a pokus o infiltráciu okultných až satanistických symbolov do verejného priestoru a kultúry,“ vysvetlil A. Ralbovský. Organizátori petície dodávajú, že vizuálna stránka akcie vôbec nepripomína stáročné ľudové zvyky, na ktoré sa odvolávajú organizátori Pochodu. Masky účastníkov pochodu podľa odporcov vykazujú "démonickú a hororovú ohavnosť evokujúcu reálne satanistický podtext.

Krampus má viesť deti k tomu, aby boli dobré

Vlani mestskí poslanci v Piešťanoch rozhodli pod tlakom niekoľkých odporcov, že pripravovaný prvý ročník podujatia na poslednú chvíľu zrušia a vykážu z mesta. Čertovský pochod chceli zastaviť pre údajné obmedzenie vo verejnej doprave. Nakoniec sa konal aj keď mal upravenú trasu a stretol sa s nevídaným záujmom. Ten rok už mesto figurovalo na pozvánke ako spoluorganizátor podujatia.

Nový primátor Peter Jančovič sa k pochodu čertov nevyjadril z dôvodu, že za prípravu akcie zodpovedalo bývalé vedenie mesta a sám ešte neprebral funckiu. Otázka je, či sa podujatie podarí zorganizovať aj o rok v meste pod vedením nového primátora, ktorý je veriaci.

Vlani sa pochod čertov mestom organizoval v Piešťanoch po prvýkrát. Okamžite sa zdvihla vlna odporu, pričom nad niektorými argumentami odporcov zostával rozum stáť a pripomínal hon na čarodejnice. Tí neváhali podujatie označiť za satanistické. Samotný Krampus má vo svete dlhú históriu. Bol vytvorený ako protiklad Mikuláša, ktorý obdarúva dobré deti sladkosťami, Krampus naopak tie zlé berie so sebou. Mýtický Krampus má teda viesť deti k tomu, aby boli dobré.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #masky #krampus #pochod čertov