Pri páde lavíny v Tatrách zahynul 39-ročný slovenský turista

Slovenský turista zahynul vo Vysokých Tatrách pri v sobotňajšom (22. 12.) páde lavíny. Stalo sa tak v Soliskovom žľabe spadajúcom do Mlynickej doliny. Zasypané telo 39-ročného Slováka objavili v nedeľu v ranných hodinách záchranári s pomocou lavínových psov. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS).

23.12.2018 11:42
debata (19)

Pád lavíny nahlásili v sobotu popoludní prostredníctvom tiesňovej linky 112 dvaja slovenskí turisti. Lavína strhla ich kamaráta, ktorý ostal zasypaný. Podľa zistených informácií zasypaný nedisponoval lavínovým výstrojom. „Na mieste nehody panovali nepriaznivé poveternostné podmienky silný vietor, sneženie a hmla, ktoré neumožňovali nasadenie leteckej techniky, preto záchranári HZS odišli zasypanému na pomoc pozemne,“ uviedla HZS. Za pomoci lavínových psov a sondovaním záchranári prehľadávali dráhu lavíny, ktorá dosahovala dĺžku do 300 metrov. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky, zhoršujúcu sa lavínovú situáciu a tmu bola záchranná akcia vo večerných hodinách prerušená.

„Dnes od skorých ranných hodín sa v pátraní po nezvestnom pokračovalo. V krátkom čase lavínové psy označili miesto, kde sa zasypaný 39ročný turista slovenskej národnosti nachádzal, žiaľ, bez známok života,“ informovala HZS na svojej webstránke.

Do záchrannej akcie bolo v prvý deň nasadených 15 profesionálnych a dobrovoľných záchranárov HZS s dvoma psami. V nedeľu sa na pátracej akcii zúčastnilo spolu 21 záchranárov HZS so šiestimi psami z Vysokých Tatier, Západných Tatier, Slovenského raja a Strediska lavínovej prevencie.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Lavína