Situácia na horách sa nemení, vo Vysokých Tatrách je zvýšená lavínová hrozba

Stupeň lavínového nebezpečenstva v horských oblastiach Slovenska sa od nedele (23. 12.) nezmenil. Zvýšená hrozba, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne prevláda už v stredných polohách Vysokých Tatier.

24.12.2018 10:27
lavína, sneh, hory, Rakúsko, kopce, zima, Alpy,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (14)

Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v pondelok informoval, že nebezpečenstvo je v týchto polohách veľmi lokálne. Viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. Uvoľnenie lavín je možné pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch. Pod takýmto zaťažením sa rozumie už aj lyžovanie alebo výstup na lyžiach či bez nich, upozornil.

V Západných a Nízkych Tatrách či v Malej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň. Vo Veľkej Fatre je už niekoľko dní len malá hrozba. V týchto polohách je možné lavínu uvoľniť pri veľkom dodatočnom zaťažení na veľmi strmých svahoch, dodal Buliak.

Ráno prevládalo na horách zamračené počasie so snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus desiatich do nula stupňov Celzia. Za poslednú periódu sneženia pripadlo do 20 centimetrov nového snehu, prevažne v Západných a Vysokých Tatrách.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #lavínové nebezpečenstvo