Horská záchranná služba pomáhala trom poľským skialpinistom

Pomoc Horskej záchrannej služby (HZS) potrebovali v pondelok v podvečerných hodinách traja poľskí skialpinisti, ktorí uviazli v Snilovskom sedle. HZS o tom informovala na oficiálnej webovej stránke.

24.12.2018 22:03
debata (4)

Po celodennej túre zo Starej doliny v zlom počasí boli poľskí skialpinisti vyčerpaní a nedokázali samostatne zostúpiť do údolia. Horskí záchranári požiadali o mimoriadne spustenie kabínkovej lanovky, ktorou sa k nim vyviezli. Následne ich pomocou lanovky a terénneho vozidla transportovali do ubytovacieho zariadenia.

Návštevníkov horských oblastí HZS upozorňuje, aby dobre zvážili svoje aktivity v nepriaznivých poveternostných podmienkach. Slovenský hydrometeorologický ústav očakáva pre nasledujúci deň na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo. „Preto by si mali návštevníci vysokohorských oblastí dobre zvážiť svoju aktivitu, počnúc plánovaním túry resp. aktivity, prispôsobiť ju vlastným možnostiam a schopnostiam s nevyhnutnosťou použitia zimného výstroja a výzbroje,“ uviedli na stránke.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #horská záchranná služba #skialpinista