Alkoholu za volantom neodolali ani ženy

Za ostatné tri mesiace skončilo pred sudcami Trenčianskeho kraja desať žien, ktoré polícia prichytila opité za volantom. Sedem z nich dostalo podmienečné tresty, dve pokuty a jedna sa môže dokonca dostať za mreže.

29.12.2018 11:00
debata (1)

„Sudcovia siedmim ženám nadelili podmienečné tresty odňatia slobody a trom peňažné tresty. Každá dostala aj trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo,“ vyrátal hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus. Išlo o tzv. superrýchle konania, keď polícia páchateľa zadrží priamo pri trestnom čine, posadí ho do policajnej cely a prokurátor do 48 hodín podá obžalobu. „Sudca okresného súdu po vypočutí obvineného okamžite trestným rozkazom ukladá trest,“ ozrejmil Tarabus. Rekordmankou je žena z Nemšovej, ktorej namerali 3,85 promile.

Jednu zo žien okrem pokuty čaká aj riadny súdny proces. Kaderníčka najskôr na parkovisku pred obchodným centrom v Bánovciach nad Bebravou narazila do odparkovaného auta. „Narazila do odstaveného Seatu. Policajti podrobili vodičku dychovej skúške a alkotest ukázal hodnotu, ktorá predstavuje 2,83 promile. Opakovaná dychová skúška po dvadsiatich minútach ukázala ešte vyššiu hodnotu alkoholu, 1,44 miligramu na liter, čo predstavuje tri promile,“ skonštatovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Vyšetrovateľ túto ženu obvinil z ohrozovania pod vplyvom návykovej látky, za čo môže dostať až rok odňatia slobody. Hoci prokurátorka navrhovala väzbu, pretože už pred troma rokmi jazdila s troma promile, je stíhaná na slobode.

Miroslav Schlesinger z občianskeho združenia Spoločne proti kriminalite vysvetľuje, že po alkohole siahajú už mladé dievčatá len preto, aby sa vyrovnali mužom. „Je to problém tejto doby. Tendenciou posledných desiatich rokov je, že ženy preberajú určitú rolu muža, ale zároveň aj jeho negatívne črty,“ dodáva na záver.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #alkohol za volantom