Komu platiť za parkovanie v Košiciach?

Spor medzi košickou radnicou a spoločnosťou EEI, ktorá prevádzkuje v meste parkovanie, stále nie je na konci. Mesto ešte vlani zmenilo všeobecne záväzné nariadenie, podľa ktorého od 7. januára prevezme túto službu v historickom centre a rezidentských lokalitách.

03.01.2019 17:40
Košice Parkovanie centrum Foto: ,
Parkovacie automaty stále prevádzkuje spoločnosť EEI, košická radnica žiada o ich zablokovanie.
debata (3)

Primátor Jaroslav Polaček včera informoval o novom spôsobe platenia za parkovanie. Prevádzkovania tejto služby v prospech mesta sa však súkromná firma nechce vzdať, tvrdí, že samospráva na to nemá právo.

„Chceme, aby to nebol iba biznis. Mesto získa peniaze, ktoré použije na infraštruktúru, údržbu komunikácií či budovanie cyklochodníkov. Od 7. januára sa môžu Košičania prihlásiť prostredníctvom webovej stránky, ak chcú získať rezidentské karty. Platiť v meste sa bude dať prostredníctvom SMS správ, ale aj QR kódu,“ uviedol primátor Košíc Polaček.

Ceny zostávajú rovnaké ako doteraz. V centrálnej mestskej zóne sú vytvorené štyri tarifné pásma. V prvom je sadzba 1,50 eura za každú začatú hodinu, v druhom jedno euro, 25 centov za polhodinu sa platí v treťom pásme a v poslednom je sadzba 50 centov za hodinu. Parkovanie v závorových parkoviskách v tarifných pásmach 1 a 2 je prvých 30 minút zdarma, v ďalších dvoch je prvých 60 minút zdarma. Rezidentská parkovacia karta v centrálnej mestskej zóne stojí 35 eur ročne, v rezidentských lokalitách, ktorých je desať, je to 20 eur. V prípade žiadosti o dve karty je suma zhodná, a to 70 eur, pri tretej 150 eur.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček (vpravo) a... Foto: Robo Hakl, Pravda
Košice parkovanie Jaroslav Polaček Henrich Burdiga Primátor Košíc Jaroslav Polaček (vpravo) a splnomocnenec Henrich Burdiga predstavili nový systém výberu parkovného v meste

Problematiku prechodu parkovacieho systému rieši mimoriadny splnomocnenec primátora Henrich Burdiga. Podľa neho košická radnica hľadala firmu, ktorá by vedela v priebehu niekoľkých dní nastaviť procesy tak, aby od pondelka mohli motoristi platiť mestu, nie súkromnej spoločnosti. „Našli sme firmu FTT, ktorá pôsobí v sto mestách, napríklad v Prahe, Brne či v Trenčíne. Už niekoľko rokov spolupracuje s košickou mestskou políciou pri zavádzaní niektorých systémov, teraz niektoré rozšírila alebo pridala,“ vysvetlil Burdiga.

Problémom sú závorové parkoviská a parkovací dom

Mnohí rezidenti si na základe výzvy EEI na konci roka 2018 zakúpili parkovacie karty. V takom prípade radnica navrhuje, aby vodiči splnomocnili mesto, aby od firmy vymáhalo peniaze. Problémom zostanú závorové parkoviská a parkovací dom, kde vodiči museli platiť aj počas sviatkov, aj v súčasnosti, hoci podľa platného nariadenia od vianočných sviatkov až do 6. januára bolo parkovanie zadarmo. „Vyzvali sme viackrát súkromnú spoločnosť, aby rešpektovala platné nariadenie,“ poznamenal Polaček, ktorý poukázal aj na ďalší problém, a to parkovacie automaty. V tomto prípade košická radnica požiadala EEI, aby ich zablokovala.

„Košice sú tento rok mestom dobrovoľníctva, a preto sme už niekoľko ľudí oslovili s požiadavkou, aby stáli pri automatoch a informovali vodičov o novom systéme parkovania,“ doplnil Burdiga.

Spoločnosť EEI po schválení minuloročného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) podala na bratislavskom súde podnet na neodkladné opatrenie. Ten rozhodol, že mesto nesmie mesto brániť firme v prevádzkovaní parkovacieho systému až do ukončenia zmluvy v roku 2022 alebo do právoplatného verdiktu súdu o neplatnosti zmluvy, ktorú za takú mesto považuje. Primátor Košíc uviedol, že prijaté VZN je dostatočný právny akt, aby radnica mohla konať.

Mesto nemá právo vyberať parkovné

Stanovisko vydala aj EEI ešte pred vyjadrením košickej radnice o novom systéme parkovania. „Podľa vykonateľného neodkladného opatrenia nemá momentálne Mesto Košice právo prevádzkovať parkovací systém a vyberať parkovné, keďže tieto práva musí až do právoplatného rozhodnutia o platnosti alebo neplatnosti nájomnej zmluvy naďalej vykonávať spoločnosť EEI. Naša spoločnosť rešpektuje uvedené súdne rozhodnutia, a preto povinnosti, ktoré pre spoločnosť EEI vyplývajú z platnej nájomnej zmluvy, budeme riadne plniť aj po 1. januári 2019. Naopak, nemôžeme sa nechať zo strany mesta Košice dotlačiť k tomu, aby sme konali protizákonne a v rozpore so zmluvou,“ uvádza sa v stanovisku. Firma má záujem stretnúť sa s vedením radnice, tá navrhla termín na budúci týždeň 9. januára.

Celý spor nastal po tom, čo v roku 2012 poslanci schválili nájomnú zmluvu s EEI, odporovala však zneniu cestného zákona. Až o rok neskôr prokurátor podal protest, že vyberanie parkovného súkromnou firmou odporuje platnej legislatíve. Poslanci parlamentu koncom roka 2013 schválili novelu cestného zákona, ktorým sa legalizovalo pôsobenie EEI v meste. Neskôr sa parkovanie rozšírilo do desiatich lokalít, čo vyvolalo nevôľu Košičanov a v petícii vyzbierali podpisy viac ako 17-tisíc ľudí. So spoplatneným parkovaním súhlasili, boli však proti tomu, aby peniaze inkasovala súkromná firma.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #parkovanie