Nechutné bitky mladých v Košiciach boli zrejme organizované

Boj, boj, bojovať! Tak pokrikujú mladí ľudia na dve zápasiace dievčatá. Má ísť o organizovaný zápas zo soboty, pričom miestom bol podchod takmer v centre Košíc. Video zo zápasu sa dostalo na sociálne siete.

06.01.2019 14:18 , aktualizované: 18:09
podchod, košice Foto: ,
Podchod v Košiciach, kde malo dochádzať k organizovaným zápasom tínedžerov.
debata (37)

„Ešte jednu, Mira, na čo máš ruky!“ povzbudzujú tínedžeri zápasiace dievča. To kope a fackuje svoju súperku. Spočiatku sa dievčatá akoby iba oťukávali, sácajú sa, kopu a sem-tam udrú päsťami. To však niekoľko desiatok prizerajúcich veľmi neuspokojuje. Prestrih zachytáva moment, keď je jedna zo zápasníčok na zemi v snehu. Do boja sa pridáva tretia. Tú na zemi fackuje, kope do chrbta. Počuť krik prizerajúcich sa, ktorým sa evidentne táto zmena páči. Dievča na zemi tiež bolestivo vykríkne a snaží sa dostať z dosahu nôh a rúk súperky.

Bitka dievčat v Košiciach. Foto: Reprofoto/Youtube
bitka Bitka dievčat v Košiciach.

V pozadí počuť, ako sa chlapci medzi sebou hádajú, že dievčatá si nemajú zasahovať ústa. Druhý mu odpovedá, že kopať do chrbta sa môže, „to je dohodnuté, kľudne môže dostať“. Dievča sa zatiaľ pozbieralo zo zeme, s tvárou celou červenou. Video zachytáva primárne bojujúce tínedžerky, ktorým je aj vidno do tváre.

Podľa internetových diskusií mal byť zápas šikanovaním. Dievča, ktoré vyšlo ako porazené, malo vraj uraziť jednu z víťaziek. Zarážajúci je vek zápasiacich dievčat, jedna z nich by mala mať iba dvanásť rokov, druhá by mala byť o tri roky staršia. Samotný zápas sa mal odohrať v centre Košíc, len niekoľko metrov od nákupného strediska na Námestí osloboditeľov. Je to miesto, kde sa pravidelne stretáva mládež z neďalekého sídliska.

Diskusie však odhalili aj ďalší možný motív bitky. Zápas mal byť organizovaný, pričom sa muselo platiť vstupné 20 eur. Podľa niektorých dokonca existuje aj schéma zápasov, jedna zo sobotňajších bitkárok už mala mať za sebou minimálne jeden podobný zápas. A v ňom vraj jej súperka skončila s rozbitými ústami. Ďalej je údajne vopred určené, kde budú stať „kameramani“, aby zachytili samotný boj, a tínedžeri môžu vopred hlasovať, komu držia palce. Podľa týchto správ sa v sobotu mali biť Mirka a Nina.

Polícia videozáznam zachytila v nedeľu dopoludnia počas monitorovania sociálnych sietí. „Ihneď po jeho vyhodnotení začal vo veci konať príslušný útvar Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, ktorý nateraz vec preveruje ako podozrenie z trestného činu výtržníctva. Nie je vylúčené, že po vyhodnotení všetkých dôkazových materiálov a vykonaní všetkých úkonov smerujúcich k zisteniu totožnosti osôb zachytených na videozázname, dôjde v tomto prípade k zmene právnej kvalifikácie,“ informovala Lenka Ivanová, hovorkyňa krajskej polície v Košiciach.

Dodala, že polícia dôrazne odsudzuje takéto konanie a v takýchto prípadoch okamžite koná aj bude konať, a to aj v prípade, ak sa ďalším vyšetrovaním preukáže, že účastníkmi sú mladistvé osoby.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #bitka #násilie #tínedžeri