Situácia na cestách v podtatranskom regióne sa v noci upokojila

Dopravná situácia sa v podtatranskom regióne v noci upokojila, cestári však majú naďalej veľa práce, najmä s dočisťovaním a rozširovaním vozoviek. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla s tým, že všetky cesty v regióne sú momentálne zjazdné, uzavretý ostáva úsek medzi Štrbou a Šuňavou.

07.01.2019 09:59
POÈASIE: Sneh na Kysuciach Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Počas víkendu bola najkomplikovanejšia situácia v Kežmarskom okrese, najmä medzi Veľkou Lomnicou a Starou Lesnou, medzi Kežmarkom a Malým Slavkovom, Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, tiež v úseku Slovenská Ves – Výborná Lendak, konkretizoval Barilla. Problémy spôsoboval silný vietor sprevádzaný snežením aj v okolí Spišskej Belej či Starej Ľubovne a na horských priechodoch Magura či Pusté Pole.

Vzhľadom na upokojenie počasia nasadzujeme techniku na sprejazdnenie cesty medzi Štrbou a Šuňavou, kde sa vytvorila dvoj- až trojmetrová vrstva snehu. Čaká nás tam dosť veľa práce a okrem frézy tam bude pracovať aj ďalšia technika, pretože sprejazdňovanie bude veľmi komplikované, náročné a zdĺhavé, doplnil Barilla. Z tohto dôvodu podľa neho zatiaľ nie je jasné, či sa v pondelok cestu podarí uviesť opäť do prevádzky. Okrem toho budú cestári rozširovať ďalšie úseky ciest, ktoré boli najviac zafúkané a isté opravy si vyžiada aj technika, ktorá bola neustále v teréne.

Aj napriek veľmi zlým poveternostným až extrémnym podmienkam podľa Barillu pod Tatrami situáciu zvládli bez vyhlásenia mimoriadneho stavu na cestách a v štandardnom režime. Šéf podtatranských cestárov odhaduje, že za uplynulých päť dní prepluhovali v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok viac ako 17.000 kilometrov ciest, cez 6000 kilometrov ciest posypali kamenivom a ďalších zhruba 6000 kilometrov upravili soľou. Mechanizmy boli v teréne neustále a aj vďaka tomu sa podarilo udržať všetky cesty až na jeden úsek zjazdné.

Počasie nám dalo naozaj zabrať, ale naši cestári sú na to zvyknutí, pracovali neustále, striedali sa v 12-hodinových zmenách a pomaly sa ani nezastavili. Musím naozaj oceniť všetkých vodičov a dispečerov v našej oblasti za ich nezlomnosť a vytrvalosť, ktorú vynakladali na zabezpečenie zjazdnosti ciest pre všetkých motoristov, uzavrel Barilla.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #sneh