VIDEO: Oheň vyhnal obyvateľov paneláku v Banskej Bystrici na mráz

Poriadne adrenalínové chvíle zažili obyvatelia jedenásťposchodového paneláka s 55 bytmi v banskobystrickej časti Fončorda. Z domovov ich vyhnal oheň a dym šíriaci sa z bytu na štvrtom poschodí. Vonkajšia teplota klesla na päť stupňov pod nulou a tak mnohí stáli na mraze zabalení v dekách. Ďalší našli útočisko u príbuzných či známych, ale kto chcel, mohol sa zohriať aj v evakuačnom autobuse.

08.01.2019 17:39
požiar Foto: ,
V paneláku horel byt na štvrtom poschodí, ľudí museli evakuovať.
debata (1)

Plamene šľahali v pondelok podvečer z okna na štvrtom pochodí do výšky niekoľkých metrov. Vystrašení ľudia z paneláka utekali von v tom, čo mali práve na sebe. Vymrznutí, zúfalo pozerajúc do okien bytovky, niektorí lamentovali, že netušia, kedy sa budú môcť vrátiť. Pri piatich stupňoch pod nulou sa im ani nemožno čudovať. „Vraj to spôsobila horiaca sviečka. Suseda zrejme pálila nejakú vonnú, alebo dekoračnú,“ hovorili viacerí. Staršia pani, blížiaca sa k sedemdesiatke, podľa nich býva so svojím dospelým synom. Ten sa zrejme v čase vzniku požiaru doma nenachádzal.

Video

Vystrašenú ženu z horiaceho bytu vyslobodili dvaja susedia. „Sedel som v kuchyni pri počítači, keď som zrazu niečo zacítil. Manželke som hneď vravel, že niekde horí. Išla sa pozrieť na balkón a videla dym šíriaci sa z paneláka. Okamžite volala hasičov,“ povedal jeden z vysloboditeľov susedky. „Snažili sme sa dostať do jej bytu, búchali sme na dvere, no nikto nám neotváral. Museli sme ich teda vyvaliť,“ opisuje akčnú scénu. „Bola pri vedomí. Len tam stála a ticho povedala, že horí. Vytiahli sme ju na chodbu a rýchlo začali nosiť vedrá s vodou snažiac sa uhasiť plamene. Samozrejme, nestačilo to, ale hasiči prišli do desiatich minút a postupne to dostali pod kontrolu,“ povedal. Byt susedy, ktorú odviezla sanitka, je podľa neho komplet zničený, no oheň sa rozšíril aj na piate poschodie. „Škody majú tiež tí, čo bývajú pod ňou. Voda od hasičov im spôsobila hotovú potopu,“ dodal.

V mrazivom počasí chodili za ľuďmi, ktorí z minúty na minútu skončili na ulici, solidárni susedia z vedľajších panelákov. Pýtali sa, či niečo nepotrebujú, alebo u nich nechcú prenocovať. Dojímavé gesto urobili aj tri tínedžerky, ktoré neváhali a pripravili pre mrznúcich ľudí horúci čaj. Ten ochotne rozdávali všetkým naokolo.

Oheň likvidovalo osemnásť hasičov z Banskej Bystrice, Zvolena a Žiaru nad Hronom. Použili pritom osem kusov techniky. „Krátko pred pol piatou poobede bol nahlásený požiar bytu na štvrtom poschodí na ulici Trieda Hradca Králové v Banskej Bystrici. Celá bytovka musela byť evakuovaná, pričom jedna osoba sa nadýchala splodín z horenia. Záchranná služba ju odviezla na ďalšie ošetrenia do nemocničného zariadenia. Nemalo by ísť o stav ohrozujúci život,“ povedal hovorca Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Erik Piater. Hasiči ľuďom poskytli aj evakuačný autobus, v ktorom sa zohrievalo asi pätnásť osôb, ktorým zabezpečili aj pitný režim. „Ďalší ľudia sa presunuli k príbuzným, známym, alebo čakajú na mieste,“ vysvetlil Piater. Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania, ľudia sa do svojich domovov mohli vrátiť okolo deviatej večer.

Majiteľku bytu, ktorý horel, z nemocnice po ošetrení prepustili. Prípadom sa zaoberá aj polícia, ktorá začala trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. „Požiar, ktorý pravdepodobne vznikol z nedbanlivosti, spôsobil škody na bytoch a spoločných priestoroch odhadnuté minimálne na 26-tisíc eur,“ informovala krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #evakuácia #Fončorda