Nemocniční lekári v Banskej Bystrici zvažujú odchod

Niektorí lekári banskobystrickej fakultnej Rooseveltovej nemocnice začínajú hovoriť o odchode alebo o kratšom úväzku. Začiatkom roka ich zaskočilo znižovanie miezd, ktoré sa podľa odborov má dotknúť najmä služobne starších lekárov. Podľa doteraz platnej kolektívnej zmluvy sa platy zvyšovali v závislosti od odpracovaných rokov, vedenie nemocnice však zmluvu v novom roku nepredĺžilo.

11.01.2019 18:07
Peter Visolajský Foto: ,
Predseda lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.
debata (26)

Medzi vedením a zástupcami zamestnancov prebiehajú rokovania. „Našou prioritou je nájsť dohodu, nerobíme medicínu preto, aby sme štrajkovali. Po posledných krokoch vedenia nemocnice ale viacerí skúsení lekári uvažujú o odchode z nemocnice alebo o skrátení úväzku, čo môže ohroziť kľúčové funkcie nemocnice viac než akýkoľvek štrajk," povedal Jozef Baláž, predseda Lekárskeho odborového združenia v Banskej Bystrici. Podľa neho mesačný plat lekára s dvadsaťročnou praxou klesne o 186 eur.

Odborári poukazujú na fakt, že ostatným zamestnancom v rovnakej platovej triede, napríklad technickým pracovníkom či zamestnancom riaditeľstva, sa mzdy zvyšovali aj v tomto roku. Neatestovaní mladí lekári si síce prilepšia, ale o nižšiu sumu ako iní pracovníci rovnakej platovej kategórie.

Nemocnica argumentuje tým, že nedošlo k naplneniu dodatkov v kolektívnej zmluve, ktorá zamestnancom zaručovala vyššie platy. Čo to konkrétne znamená alebo o aké dodatky išlo, zariadenie nespresnilo.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský hodnotí postup nemocnice ako nelogický „V dobe, keď lekári chýbajú takmer v každej nemocnici a Asociácia nemocníc Slovenska bije na poplach pre nedostatok lekárov a jej nemocnice sú nútené pre nedostatok lekárov maľovať či rovno zatvárať oddelenia, je takýto krok vedenia v Banskej Bystrici nepochopiteľný. Hodnotím to ako manažérske zlyhanie a hazardovanie s ľudskými zdrojmi v kľúčovej slovenskej nemocnici," zdôraznil Visolajský.

Šéf združenia pritom upozornil, že na rozhodnutie riaditeľstva doplatia samotní pacienti. Lekári si podľa neho ľahko nájdu lepšie platené miesto. O atestovaných lekárov s praxou je veľký záujem aj v súkromnom sektore.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Banská Bystrica