Hrebienok patrí ľadovým sochám

Sochárov čakala počas víkendu poriadna výzva. Z päťdesiatich ton ľadu tvorili nádherné sochy, ktoré podvečer vytvorili okúzľujúcu atmosféru. Na Hrebienku sa v sobotu a nedeľu konal už 7. ročník podujatia Tatry Ice Master, kam prišlo dvadsať umelcov z desiatich krajín sveta, pričom medzi nimi nechýbali ani Slováci.

15.01.2019 09:00
socha ľadová, slovaci, madona, hrebienok, tatry Foto: ,
Slovenský tím vytvoril Madonu majstra Pavla z Levoče.
debata (2)

Víkendové podujatie odštartovalo už v piatok na Lomnickom štíte, kde prvú ľadovú sochu vyrezali Japonci. Vybrali si motív lásky muža a ženy. Na tomto mieste sa umelecký skvost vyrábal iba po druhýkrát, premiéru tam mali vlani Angličania.

Sochári mali v sobotu tvoriť na vopred stanovenú tému, tou bola gotika. V nedeľu už mohli vyrezať dielo podľa vlastnej témy. K vytvoreniu umeleckých diel si pomáhali motorovými pílami či rôznymi nástrojmi, známymi z drevárskych dielní. Súboj o najkrajšiu sochu medzi sebou zviedli tímy z Holandska, Českej republiky, Mongolska, Lotyšska, Walesu, Poľska, Rakúska, Ruska, Japonska a domáceho Slovenska.

Lotyšský tím vytvoril gotickú mačku.
Tím z Walesu vytvoril gotického netopiera.
+4Slovenský tím vytvoril Madonu majstra Pavla z...

Slovenský tím v zložení Miroslava Trnovského a Michala Husára bodoval a po japonskom a mongolskom tíme obsadili v prvý deň podujatia tretiu priečku so svojím gotickým oblúkom s Madonou majstra Pavla z Levoče. „Mám ku gotike osobný vzťah a bol som presvedčený, že je to dobrá téma,“ uviedol Trnovský a pokračoval: „Výroba sochy nám s kolegom trvala 7,5 hodiny, presne taký istý čas sme pripravovali návrh celého diela.“ Obaja sochári už majú za sebou skúsenosti, pre Košice počas vianočných sviatkov vytvorili ľadový erb mesta či ďalšie ľadové diela. Pre mladšieho zo sochárov Michala Husára bola súťaž prvou v jeho živote. „Teší ma preto ihneď ocenenie, nečakal som ho,“ uviedol.

Ľadové sochy najviac okúzlia návštevníkov Hrebienka po zotmení, kedy sú nasvietené a zvýrazní sa tak ich dizajn. „Podujatie na Hrebienku je jedinečné. Podľa našich informácií nemá obdobu na Slovensku, ani v okolitých krajinách,“ konštatovala Veronika Littvová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

Ľadové sochy návštevníci Hrebienka nájdu na dvoch miestach. Časť z nich vyrezali sochári v susedstve budovy lanovky a ďalšie sú umiestnené v obrovskej kupole v susedstve Tatranského ľadového domu v Galérii ľadových majstrov, ktorá je klimatizovaná. V nej si ich budú návštevníci Tatier pozrieť až do konca apríla, zvyšné vydržia dovtedy, pokiaľ sa neroztopia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Hrebienok #ľadové sochy