VIDEO: Zapálili mu auto. Nesúhlasil s praktikami stavebníkov

Obec s intenzívnou výstavbou. Najstaršie pútnické miesto na Slovensku Marianka sa vďaka lukratívnej polohe neďaleko Bratislavy stala vyhľadávanou lokalitou na bývanie. Tlak investorov na stavbu nových domov je v posledných rokoch silný. Novozvolený starosta sa rozhodol zasiahnuť proti nelegálnym postupom developerov. Nato mu pred domom zhorelo auto. Obecnému poslancovi, ktorý upozorňoval na neregulovanú výstavbu za bývalého vedenia, zas na dom hodili pyrotechniku.

17.01.2019 18:15
debata (23)
Video

„Zobudil som sa v noci na buchot. Nevedel som, čo sa robí a keď som sa pozrel z okna, zbadal som, že naše auto je v plameňoch,“ opísal udalosť starosta Marianky Dušan Statelov. Prípad vyšetruje polícia, jej predbežné závery potvrdzujú cudzie zavinenie.

„Podľa vyjadrenia zisťovateľa príčin požiarov malo k požiaru dôjsť úmyselným konaním. Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Malackách začalo v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci,“ informoval hovorca bratislavského krajského policajného riaditeľstva Michal Szeiff. Ako doplnil, predmetom prebiehajúceho vyšetrovania budú presné príčiny a okolnosti, za akých k požiaru došlo.

Na čelo obce sa Statelov dostal po novembrových obecných voľbách. Po prebratí úradu zistil, že od volieb stihol končiaci starosta a jeho ľudia na stavebnom úrade vydať 109 kolaudačných rozhodnutí a stavebných povolení.

Skolaudované boli podľa Statelova aj nedostavené domy bez potrebnej infraštruktúry a dokonca bez striech. Nový starosta preto požiadal štátnu stavebnú inšpekciu o stavebný dozor. „Po tom, čo bolo stavebníkovi doručené oznámenie o štátnom stavebnom dozore, zhorelo starostovi auto, poslancovi rozbil delobuch okno. Nebol iný dôvod vypaľovať mi auto, ako ten, že niekomu prišiel štátny stavebný dozor,“ dodal starosta.

Súvislosť medzi zhoreným autom a výstavbou v Marianke potvrdzuje obecný poslanec Peter Jelačič. „V noci 8. januára ma zobudilo praskanie a zazrel som veľký jas, nasledoval ohlušujúci výbuch. Ráno som zbadal rozbité sklo na terasových dverách a veľký kráter v snehu. Zvyšky pyrotechniky som našiel, až keď sa sneh roztopil. Video z mojej domovej kamery ukazuje dve osoby, ktoré na dom hádžu pyrotechniku,“ uviedol Jelačič.

Ako poslanec kritizoval bývalé vedenie obce za neregulovanú a nekoncepčnú výstavbu. „V lokalite pod mojím domom boli ešte v deň odovzdávania úradu vydané štyri rozhodnutia pre radovú zástavbu, ktorá je v Marianke zakázaná. Zorganizoval som susedov a spísali sme odvolania a námietky. Preto ten útok takisto spájam s mojou činnosťou v tejto oblasti,“ mieni Jelačič.

Nové vedenie na pochybenia pri vydávaní stavebných povolení a kolaudačných rozhodnutí upozornilo Generálnu prokuratúru. Starosta však upozorňuje, že stavebný zákon umožňuje dodatočnú legalizáciu čiernej stavby. Investori preto nemajú obavy, že budú musieť búrať, a porušovanie zákona sa im ekonomicky vypláca. „Očakávanie týchto developerov je, aby sme boli ticho a oni stavali ďalej ako stavali, ale takto sa ďalej stavať nebude,“ odkázal developerom Statelov.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #výstavba bytov #developeri #Marianka