Bratislavský internát nezostane po požiari dlho prázdny

Situácia po požiari internátu v bratislavskom Vlčom hrdle sa pomaly upokojuje. Takmer 400 ľudí, ktorých oheň pripravil o strechu nad hlavou, by sa mohlo do svojich izieb vrátiť v priebehu najbližších dní.

24.01.2019 18:00
požiar, internát Foto: ,
Budova internátu, v ktorej vypukol požiar.
debata

Pri utorňajšom nešťastí bolo ošetrených desať ľudí, z toho dvaja boli ťažko zranení. Tí skončili v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. „Obaja pacienti sú v stabilizovanom stave, naďalej zostávajú hospitalizovaní," uviedla hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Podľa informácií denníka Pravda má ísť o mladý pár. Muž, vysokoškolák, bol ešte vo štvrtok ráno na tom kriticky, postupne sa jeho stav zlepšuje, je mimo ohrozenia života. Mladé dievča podľa našich informácií presunuli z kliniky popálenín na kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny. Prognózy ich zdravotného stavu sú optimistické.

Internát patrí rafinérii Slovnaft. Hovorca podniku Anton Molnár povedal, že jeho znovuotvorenie je skôr otázkou dní, nie týždňov. „Presný dátum ešte nevieme s istotou povedať, veríme, že to bude v najbližších dňoch," priblížil Molnár. Otvoreniu budú predchádzať nevyhnutné rekonštrukčné práce. Začať by sa mali tento piatok. Ubytovaní si ešte vo štvrtok mohli vyzdvihnúť osobné veci. Od piatka je budova uzavretá.

Samotné izby nie sú zasiahnuté, preto nepôjde o náročnú rekonštrukciu. „Požiar sa zo suterénu nerozšíril, budova bola len zadymená. Aktuálne sa pracuje na vyčistení a vymaľovaní spoločných priestorov a priestorov suterénu," informoval Molnár.

Pri požiari došlo k výpadku elektrického prúdu. Momentálne je domov napojený na provizórny prívod elektrickej energie, kúrenie už funguje.

V internáte bývali žiaci Strednej odbornej školy chemickej, niektorí vysokoškoláci a zamestnanci Slovnaftu. Starosť o ich umiestnenie sa rozdelila medzi kraj, spoločnosť Slovnaft, pomohla aj neďaleká Ekonomická univerzita. Vyučovanie strednej školy bolo na dva dni prerušené. „Vyučovanie bude prebiehať od piatka, dodávka elektrickej energie do školy bola obnovená," informovala Silvia Loffayová, riaditeľka chemickej školy.

Študenti čakajú pred internátom na moment, keď...
Na snímke je zachytený rebrík, ktorý žiaci...
+7Na snímke je okno, cez ktoré ľudia z internátu...

Ekonomická univerzita ponúkla vysokoškolákom voľné miesta vo svojich internátoch „Do štvrtka požiadalo o ubytovanie celkovo 26 študentov, ktorým poskytneme ubytovanie v Študentskom domove Ekonomickej univerzity v Bratislave – Vlčom hrdle 74 a v ďalších internátoch univerzity," spresnila Helena Kuchyňková, riaditeľka Centra podnikateľských činností a univerzitných služieb Ekonomickej univerzity.

Postarané je aj o zamestnancov Slovnaftu. „Všetci, čo požiadali o náhradné ubytovanie, ho aj dostali. Je to kombinácia ubytovacích zariadení v rámci Bratislavy, ide približne o 120 ľudí. Aktuálne sa nám ozývajú aj ľudia, čo boli v čase udalosti mimo internátu a teraz potrebujú ubytovanie, tých takisto vybavujeme na počkanie," doplnil Anton Molnár.

Slovnaft avizoval, že obyvatelia internátu nemusia platiť ubytovanie za mesiac január. Požiar nespôsobil výraznejšie škody, ich vyčíslenie ešte nie je známe, podľa Molnára rádovo ide o niekoľko tisíc eur.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #požiar #internát