Plasty znečistili vodnú nádrž Ružín

Odpad je dlhodobým problémom vodnej nádrže Ružín pri Košiciach. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pravidelne každý rok čistí túto vodnú stavbu, kde sa sústreďuje smetie pri brehoch a najmä pri priehradnom múre, od roku 2013.

25.01.2019 13:04
Ruzin odpad cistenie SVP 01 Foto: ,
Okrem plastov sa v nádrži Ružín a na brehoch objavil aj nábytok či pneumatiky.
debata (18)

V minulom roku SVP v spolupráci s rybármi, ochranármi či dobrovoľníkmi vyzbieral viac ako 700 ton odpadu z čoho takmer polovicu tvoril plastový odpad, najmä PET fľaše.

"Náklady na odstránenie a likvidáciu odpadu predstavovali takmer 400-tisíc eur. Všetky tieto prostriedky mohli byť použité na opravy vodných stavieb, spriechodňovanie migračných bariér či protipovodňovú ochranu obyvateľov,“ uviedol Marián Bocák, hovorca SVP.

Okrem plastov sa v nádrži Ružín a na brehoch... Foto: Robo Hakl, Pravda
Ruzin odpad cistenie SVP 02 Okrem plastov sa v nádrži Ružín a na brehoch objavil aj nábytok či pneumatiky.

Vodohospodárska spoločnosť v rokoch 2013 až 2015 čerpala čiastočne financie z environmentálneho fondu ministerstva životného prostredia, investovala dokopy 520-tisíc eur a odstránila viac ako 3000 ton odpadu. Odvtedy čistí vodnú stavbu Ružín, ktorá slúži prioritne pre zásobovanie vodou pre priemysel a protipovodňovú ochranu, z vlastných zdrojov.

„Náklady na čistenie sa len pri tejto jednej vodnej stavbe v bežnom roku pohybujú medzi 50– až 80-tisíc eur. Ak však príde väčšia povodeň, náklady môžu byť oveľa vyššie. Podobný problém s plastovým odpadom na vodných stavbách či v riekach je všade na Slovensku,“ dodal Bocák.

Koncom roka 2016 sa z vodnej plochy vyzbieralo 600 kubických metrov smetia, čo predstavuje zhruba 100 plne naložených nákladných automobilov. Okrem plastov sa v nádrži a na brehoch objavil aj nábytok či pneumatiky. Komunálny odpad pochádza prevažne z nelegálnych skládok a do vodnej nádrže sa dostáva z Hornádu a Hnilca.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #znečistenie riek #Ružín #plastový odpad