Košice sú bližšie k získaniu parkovacích automatov

Parkovacia spoločnosť EEI pripustila, že Košiciam odpredá parkovacie automaty. Dohoda medzi súkromnou firmou a mestom ešte nepadla v prípade sprístupnenia databázy rezidentských kariet.

25.01.2019 18:11
Košice, parkovanie, automat Foto: ,
Určitý posun nastal aspoň v tom, že EEI je ochotná dohodnúť sa na prevzatí svojich parkovacích automatov.
debata

Rokovania oboch strán vo veci urovnania vzájomných vzťahov v oblasti parkovania sa uskutočnili vo štvrtok v Bratislave. Podľa splnomocnenca mesta Henricha Burdigu zatiaľ nedošlo k dohode na tom, aby EEI poskytla mestu register užívateľov rezidentských parkovacích kariet, ktoré vydávala v uplynulých rokoch.

Určitý posun nastal aspoň v tom, že EEI je ochotná dohodnúť sa na prevzatí svojich parkovacích automatov, už vybudovaných parkovacích miest a závorových parkovísk mestom Košice. Z pohľadu mesta ide o investície, ktoré sa reálne vybudovali. Súhlas s takouto alternatívou už vyjadril aj primátor mesta Jaroslav Polaček. Cenu za túto transakciu by po dohode oboch strán mohol stanoviť nezávislý znalec.

„Snažíme sa presadiť rozdelenie celého problému do viacerých etáp, keďže jednou je téma prevzatia parkovacieho systému, ku ktorému raz musí prísť. Druhou oblasťou sú viaceré komplikované právne otázky v súvislosti s prípadnou náhradou škody, ktorú si od mesta nárokuje EEI. Pre mňa je však prioritou, aby Košičania neboli rukojemníkmi problému ktorý sme jednoznačne „zdedili" po predchádzajúcom vedení mesta,“ skonštatoval Burdiga.

Termín ďalšieho stretnutia expertných skupín je naplánovaný na druhý februárový týždeň. Už na budúci týždeň vo štvrtok sa uskutoční mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva, na ktorom budú poslanci schvaľovať zmeny vo Všeobecne záväznom nariadení, týkajúce sa plateného parkovania, ktoré má priniesť výhody pre vodičov v meste.

Mesto Košice od 7. januára 2019 sa stalo prevádzkovateľom parkovacích miest v zóne plateného parkovania. Spoločnosť EEI, ktorá dovtedy túto činnosť vykonávala, s postupom radnice nesúhlasila s tým, že má podpísanú zmluvu na poskytovanie služby do roku 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #parkovanie