VIDEO: Račianska Stará jedáleň znamená koniec nudy!

Čo s deťmi, ktoré už nie sú celkom deťmi, ale nie sú ani dospelé? Vážny problém, ktorý rieši azda každý rodič potomka v rizikovom veku 10 až 18 rokov. V bratislavskej mestskej časti Rača preto tínedžerom pripravujú nízkoprahové centrum.

31.01.2019 15:00
debata
Video

Otvoriť svoje brány by mal už v toto leto. Nedospelci by sa v centre nudiť nemali – trávenie ich voľného času bude obohatené o rôzne aktivity. Najmä však – budú ho tráviť v bezpečí.

Na rohu Kadnárovej ulice a Peknej cesty v Rači už niekoľko rokov chátra stará jedáleň. To však už dnes neplatí Skupina aktívnych rodičov sa rozhodla zobrať iniciatívu do vlastných rúk. V spolupráci s organizáciou Mládež ulice a Rodinným centrom Ráčik sa rozhodli vybudovať voľnočasové centrum pre mládež. Časť budovy bude zrekonštruovaná na nízkoprahové centrum, čo znamená že bude dostupné pre všetkých mladých ľudí a bez toho, aby museli platiť akýkoľvek finančý príspevok. Tam sa môžu stretávať s kamarátmi a využívať priestor pre trávenie voľného času.

Ďalšia časť Starej jedálne bude slúžiť ako komunitné centrum, kde sa aj miestni a môžu stretávať a organizovať si rôzne aktivity. V priestoroch bude zriadená aj malá kaviareň.

„Staršie deti v tínedžerskom veku nemajú v meste takmer žiaden priestor na trávenie voľného času. Nie všetky rodiny si môžu dovoliť vyplniť popoludia krúžkami a tréningmi pre deti. Deti potrebujú aj neorganizovaný čas, keď nejde len o podávanie výkonu a práve také niečo nájdu v Starej jedálni,“ vysvetlil Miroslav Dudlák predseda občianskeho združenia Stará jedáleň. Podporný program budú organizovať pod záštitou kvalifikovaných sociálnych pracovníkov z organizácie Mládež ulice. „Chceme, aby deti prešli nástrahami obdobia dospievania a vyrástli z nich dobrí ľudia,“ dodal Dudlák. Za myšlienkou vytvorenia komunitného centra stojí tím desiatich ľudí. Ďaľším benefitom je odborná kvalifikovaná podpora v záťažových životných situáciach. Získané prostriedky na realizáciu centra pochádzajú z rôznych nadácii a spoločností, ale aj od komunít a priateľov. „Ľudia nás môžu podporiť či už vo forme darov cez darovacie portály, alebo schémou dvoch percent,“ vysvetlil Dudlák.

Okrem budovania mládežnického centra, chcú prostredníctvom projektu zapájať a podporovať rozvoj miestnej komunity v Rači a jej okolí. „Je pre nás dôležitá vzájomná spolupráca a spoločné aktivity obyvateľov tejto mestskej časti a to vo forme rozvíjania životných zručností a samotnej osobnosti. Centrum však chceme zaplniť aj kultúrnymi, športovými podujatiami či konferenciami, workshopmi alebo vzdelávacími podujatiami,“ uzavrel Dudlák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #komunita #Rača